Рено Меган: Френска целувка

Сред другите големи плюсове на новият Меган са учудващо добрия интериор за кола от този клас. Обикновено компактните хечбеци са тъпкани със сивкави пластмаси и сигнални дигитални дисплейчета, които в повечето случаи изглеждат не просто бездушно, а дори глупаво. Този път обаче франсетата са се справили много добре.

Преди година две, един от топ дизайнерите в автомобилния бизнес беше казал в едно интервю, че хората искат да имат обикновени коли с необикновена външност, която да ги кара да се чувстват уникални сред другите. Французите от Рено се опитаха да предложат точно това с предишното поколение на Меган. Компактният хечбек бе представян с прекаленото словосъчетание „секси отзад”. Секси или не тази кола беше с различна форма от всичко останало в класа си. Предишното поколение на Меган нямаше как да бъде сбъркано. И ако за някой тази „секси задница” приличаше на модерна микровълнова фурна, за друг тя беше перфектния шут в задника на клишето.

За сметка на това, новият Рено Меган има доста по-балансиран дизайн. Формите са модерни, но в тях няма нищо радикално. Тривратата версия е малко по-смела, но е далеч от авангардизма на предишното поколение. Хубавото е в това че, новото издание на Рено Меган стои достатъчно балансирано – нито безлично, нито крещящо.

Такова е и усещането от шофирането. Във версия със 130 дизелови коня (1,9 dCI), новият Меган е доста улегнал. Автомобилът отговаря на командите на водача с плавни и предвидими реакции. Дори и стилът ви на шофиране да е друг, неусетно приемате тази кола като високата заплата – незабавно свиквате с нея. И естествено, това ви носи удоволетворение. Защото високата заплата означава повече възможности, а Меган с най-мощния (засега) дизелов агрегат ги има в изобилие. Все пак не са много автомобилите, които позволяват адекватно и спокойно изпреварване без понижаване на предавки.

Еластичността на този мотор е похвална, динамиката е отлична за каросерия като тази, а икономичността е пословична. По документи тя се колебае около 5-те литра на 100 км. пробег и ние в БГ Автоблог можем да потвърдим, че тази цифра е постижима. Агресивното или градското шофиране не могат да бутнат разхода на гориво до нивото от 6/100. Ако тази кола се предлагаше със 6-степенна скоростна кутия, цифрите вероятно щяха да бъдат още по-добри.

Сред другите големи плюсове на новият Меган са учудващо добрия интериор за кола от този клас. Обикновено компактните хечбеци са тъпкани със сивкави пластмаси и сигнални дигитални дисплейчета, които в повечето случаи изглеждат не просто бездушно, а дори глупаво. Този път обаче франсетата са се справили много добре. Двуцветното табло е меко и приятно на допир, а под него е монтирана имитаця на фурнир, която е толкова ненатрапчива, че може да бъде приета за стилна проява. Оборотомерът е аналогов, а скоростомерът е дигитален. И за разлика от повечето немски оферти нищо не свети в натрапчиво червено.

Рено Меган печели точки в кръг „ергономия” заради възможността да пъхнеш бутилка от 1,5 литра в корите на предните врати. Ако ви се наложи, багажника може да погълне внушителния за класа си обем от 400 литра, ние го предпочитаме в добра бира 😉

В ниво Privilege имате привилегията да се насладите на изключително ефективен климатроник, за който обаче не е ясно защо не може да подухва в жабката или поне в част от нея… Това изглежда някак по-разумно от възможността да охладиш едната половина на колата до 20 градуса, а другата да стоплиш до 25.

Сред минусите на Рено Меган се очертават няколко дребни и един ключов. Големият минус на тази кола е задното окачване, което е стандартен торсион. Всеки, който е търкалял френска бричка с такава компоновка познава отлично склонността му да „поддава” при дупки в завой взиман малко по-остро и с малко по-висока скорост. В много случаи Меган се справя отлично с тази задача, но това далеч не винаги се случва. Все пак е неприятно задницата да изгуби траектория в някой от виражите на гладките като тепсия, напълно завършени и много на брой български магистрали. Но когато това се случи, на помощ може да се притича електронната програма за стабилност (ESP), която винаги бди за вашите сигурност и спокойствие, дори да не ги заслужавате с поведението си зад волана.

Като всяко човешко творение и Меган има своите малки недостатъци. Трептящите по време на движение вътрешно огледало за обратно виждане и седалка до шофьора ни карат да се замислим за тяхната цялост след 10-на години всекидневна употреба. Освен това обзорът назад е колкото малък, толкова и кошмарен. Този недостатък обаче е преодолян с тлъстите странични огледала и парктроник системата. Може би ще успеем да забравим за всичко това на фона на внушителното оборудване за сигурност. Последните модели на Рено, почти без изключение, имат 5 от 5 възможни звезди за сигурност. Колите от тази марка бавно и системно се превръщат в еталон в сфера, доминирана доскоро от шведи и германци.

В крайна сметка, новият Меган е един много добър градски автомобил, предлагащ комфортно пътуване и извън него. Това рено има по-комфортна возия, по-добър интериор, по-добри двигатели и по-голям багажник от повече от половината си конкуренти.

Но понеже сме честни, ще споделим че Меган отстъпва на Форд Фокус по управляемост, на Фолксваген Голф по запазване на стойността при продажба на старо и на Тойота Корола по надеждност.

More from Бранимир Николов
Новото Пежо 508: Въпрос на вкус
Някога, не чак толкова отдавна, афинитетът на европейците към семейните седани беше...
Read More