F1 в България: Смешно или тъпо. Или смешно-тъпо

Лафа с жабата, която видяла, че подковават вола и тя вдигнала крак е тотално клише. На мен обаче то ми е симпатично и като такова, ще го напиша на едно етикетче и ще го лепна върху челото на г-н Богдан Николов, президент на Българската федерация по мотоциклетизъм. Защото това е най-добрият начин да опишеш амбицията за домакинство на кръг от Формула 1. Добър майстор на перото вероятно би могъл да ползва тази амбиция като вдъхновение за история, изпълнена от смях и тъга. Смях, защото е смешно да видиш пинчерче да се бута сред овчарки и тъпо, защото е тъпо пинчера да смята, че пази къщата точно толкова добре както овчарките.

Да оставим настрана метафорите и да помислим дали е възможно България да домакинства кръг от Ф1 в обозримо бъдеще. Или да приема стартове от Moto GP, GT сериите и т.н. Смятам, че е добре да сложим ръка на сърцето си и да кажем звучно не. И най-любезно да помолим г-н Богдан Николов, когото много уважаваме заради някогашните му постижения на пистата, да бъде така добър и да не говори глупости.

Похвална е неговата амбиция, както е похвално и приятелството му с бившия вътрешен министър и плевенски кмет Румен Петков. Похвални са и 3-те милиона от бюджетния излишък, които получи Българската федерация по мотоциклетизъм. Но дори и изборите да не бяха минали, щеше да е ясно а) приятелството с Румен Петков не води до чудеса б) 3 млн. са капка в морето от пари, нужно за да докарат Ф1 в България.

1. България няма една завършена автомагистрала, какво остава за писта, която да отговаря на условията за Ф1

2. Цената на един такъв строеж е около 500 млн. долара. Те няма да стигнат, тъй като не включват прилежащата инфраструктура и земята, а от ФИА настояват наблизо да има смислено летище, много и добри хотели.

3. Времето, което е нужно за подобен строеж е около година и половина в най-добрия случай. Като знаем с каква скорост строим автомагистрала Люлин – 8 г. от проекта до първите 5 км! Остават още 19 км и то от трудните – т.е. ако темповете на работа се запазят 2033 г. звучи реалистично…

4. Българският пазар не може да осигури натовареност на писта, отговаряща на Ф1 стандартите за между 280 и 310 дни в годината. Нито имаме централи на отбори, нито имаме крупен вътрешен шампионат, нито … нищо.

5. Днес стана ясно, че японската писта Фуджи спидуей няма да бъде домакин на състезания от Ф1, тъй като е на загуба от цялото упражнение. Правата за домакинството се колебаят между сумите 14 и 21 млн. евро.

6. Последно по ред, но не и по важност: малко са хората/фирмите, които могат да изкарат половин милиард за строежа на писта за Ф1 във време на финансова криза. Също като олимпиада, такова домакинство не става без подкрепата на държавата, а точно сега май се оказваме по-бедни дори от преди.

В същото време е жалко, че България няма нито една автомобилна писта. Състезанията от „пистовия” ни ралишампионат се провеждат на републиканската пътна мрежа. Неофициалните – също. Сега автомобилните ентусиасти могат да търсят предела на любимите си машини на две три стари и неизползваеми селскостопански летища. И докато няма място, на което да се правят гонки, на околовръстното в София и по правите булеварди изобщо, ще стават тъпи сакатлъци.

Може би щеше да е добре да направим първо писта за нашите си рейсъри и джигити, преди да отворим уста и да глътнем целия свят?

Какво ще кажете?

More from Бранимир Николов
Предпазните колани са важни! Дори и за камионите
Поредната спец. акция на органите този път е насочена към тежкотоварните автомобили....
Read More