Щатски учени: урината по-добра от бензина

Да си пикаеш в резервоара вероятно е близко до това да се изсереш грубиянстваш на трапезата. И ако във второто виждаме проява на противно поведение, то за първото, според щатски учени има всички шансове да се случи. Джерардин Бот от университета в Охайо развива теория, според която е напълно възможно един ден да си пълниш резервоара, като изпразваш другия.

pikaene v rezervoar

Историята звучи като изследване на група руски учени, успели да докажат, че по 200 гр. водка за закуска са полезни. Но елементарната химична логика, на американската изследователка звучи много логично. Тя припомня ключовия факт, че получаването на водород от вода изисква доста енергия. Ако водата се замени с урея, (NH2)2CO, задачата става доста по-лесно тъй като при карбамида (каквото е всъщност уреята) връзките на водородните молекули с азота са доста по-слаби, отколкото тези между водорода и кислорода при водата Н2О.

Това е един от основните проблеми пред употребата на водорода като алтернативно гориво. Електролизата на урея изисква 0,37 волта електричество за получаване на водород. Това е два пъти по-малко от енергията, отделяна от батерийка за дистанционно на телевизор. Разделянето на водата изисква 4 до 5 пъти повече ток.

Американката решава и друг проблем – този с дистрибуцията на водорода. Нейното техническо решение е достатъчно малко, за да бъде инсталирано в автомобил. Освен това урея лесно се осигурява – човешкото тяло я произвежда в около 2 литра дневно и повечето отива на вятъра, а понякога и срещу него.

„Уреята е същото нещо, което използваме за да торим цветята си. Освен това е много достъпна и лесна за транспортиране. Електролизатор, вграден в кола може да отстрани нуждата от тежък и скъп резервоар за водород под налягане и при развитие на технологията е възможно да видим разход на гориво от сорта на 2 литра урина на 100 км.

Прототипът на електролизатора на Джералдин Бот е с размерите на две кутии за компакт дискове и може да произвежда около половин ват енергия. Това е изключително малко, но според университета в Охайо, който притежава патента за тази технология е възможно мащабите лесно да се променят. В момента изследователите са фокусирани върху самата химия на електролизата и отбелязват, че следващата стъпка е инженеринга.

Все още се обмисля дали да се ползват батерии, чието електричество да се отдава за електролиза, осигуряваща водород за горивните клетки. Или да се ползват соларни панели, като тези на покрива на новата Toyota Prius. Според учените, това ще увеличи ефективността й с около 40%.

Кой казва, че да пикаеш в резервоара е проява на лош вкус? По-скоро на напредничаво мислене.

Източник: Autopia

More from Бранимир Николов
KIA GT: Наблюдавайте я
Преди 20-на години най-невзрачните автомобили на пътя бяха корейските Hyundai и KIA....
Read More