Jaguar E-Type: Джеймс Бонд вече завижда

Оригиналният Jaguar E-Type е истинска икона. Лек, относително евтин, прелъстяващо красив, доволно мощен и впечатляващо бърз за кола от своето време. Освен това, оригиналният E-Type е единственият автомобил, присъстващ в експозицията на Ню Йоркския музей на съвременното изкуство. С етикетчето „Най-красивият автомобил на всички времена”.


Днес британската фирма Eagle освежава тази 70-тарска прелест. Всъщност „прераждане” може би, ще е по-точно казано. Ттехният проект е изграден върху шасито на истински Е-Туре и използва оригиналният 6-цилиндров редови двигател. Само, че Speedster от Eagle е с два пъти по-висока мощност от тази на оригиналния Джаг.

Челното стъкло е снижено, а колоните са скрити. Това дава един доволно агресивен профил. Сниженото купе и изцяло алуминиевата каросерия добавят още точки към оценката на този проект. Интериорът комбинира чистата функционалност за човека зад волана с класическите лукс и стил. Все пак това е истински Е-Туре.

Двигателят е оригинален 4,7 литров шестак. Куплиран е с петстепенна скоростна кутия, а спортното окачване е изцяло ново. Агрегатът постига 300 к.с., което е с 50% повече в сравнение с оригиналните 150. С тегло от около 1200 кг., това осигурява ускорение от 0-100 в рамките на петте секунди, че е по-малко. Набирането приключва при 280 км./час.

Този британски проект буди истинско възхищение. Той е като реставрация на шедьовър, но вместо използването на маслени бои от ХVІ век се залага на най-съвременните технологии. И така шедьовърът сияе още по-силно. Също като този Jaguar E-Type.

More from Бранимир Николов
[Test Drive] BMW 540i: Бизнес експрес
Казваме добре дошъл отново на 5-та серия на БМВ - спортният седан,...
Read More