E7 от Carbon Motors: Щатска полицейщина

Едва ли има някой, който трябва да бъде убеждаван, че американците имат полицейска държава. Оказва се, че САЩ имат 17 876 служби по сигурността. Това са полициейски организации, пръснати по цялата страна. В тази цифра далеч не влизат частните агенции по сигурността, които охраняват луксозни квартали и обекти. В тези близо 18 хил. служби работят стотици хиляди, като офиса на голяма част от тях е боядисан в черно и бяло автомобил.

Също като многообразието в самата държава, полицейските автомобили в щатите варират изключитено много. Въпреки това, най-популярния избор на шерифите е Ford Crown Victoria Interceptor. Той е голям, здрав и мощен. Обикновено каросерията му е подсилена и задължитело задните седалки са съвсем отделен „кабинет”, предназначен за клиентите на щатските шерифи.

Освен Crown Victoria Interceptor, често пъти в черно бели цветове могат да се видят и Dodge Charger, Chevrolet Impala, Chevrolet Suburban, дори и Toyota Prius. Преди време шериф от щата Флорида предизвика истински фурор, след като заложи на Smart – микроскопичния по американските стандарти и ултракомпактен по европейските разбирания автомобил.

Щатската фирма Carbon Motors обаче се е заела със задачата да създаде ултимативния полицейски автомобил. Интересното при прототипа Е7 е: а) няма електрически стол на задната седалка и б) ползва специално създадено за целта шаси. Конструкцията на автомобила ще бъде от алуминий, двигателят (учудващо за щатите) ще е трилитров дизел, а заводската гаранция ще е 400 хил. км.

Амбицията в този проект е една идея повече от възможностите. От една страна създаването на качествено шаси, което да бъде усвоено за серийно производство е начинание, чиято финансова стойност е веряотно 5 пъти по-висока от уставния капитал на Carbon Motors. От друга страна, в настоящата „кризисна” ситуация автомобилният бизнес е ударен наистина тежко. Немалко компании правят отчаяни опити да продадат марки и моделни семейства и чувствителен процент от тези опити остават безплодни. В същото време Carbon Motors вадят насреща свръхсилния аргумент, че са нова компания (поради което нямат задължения към пенсионната система), планират производство от между 10 и 80 хил. коли годишно. Фирмата обещава, че ще предложат полицейска кола, каквато масовите производители не могат да създадат на базата на съществуващ масов модел, а полицаите ще мечтаят за Е7 от Carbon Motors.

Сред екстравагантните способности на Е7 са обещанието да запази живи полицаите и техните пасажери при удар отзад със скорост от 120 км.ч., както и 360 градусов обзор чрез видеокамери. Те ще се активират при нужда, докато камерите в „пътническото” отделение ще работят постоянно. Обещани са и армирани плоскости в предните врати и таблото, те ще защитават служителите на реда от куршуми.

На този фон е ясно, че автоматизираната система за разпознаване на регистрационни номера е нещо базово и елементарно. Нали…

Динамика

0 – 100 км.час

6.5 секунди

400 м.

14.5 секунди @ 157 км.час

Максимална скорност

250 км. час

Спирачен път 100 – 0 км.час

42 м.

Странично ускорение

0.85 g

Комбиниран градски/Извънградски разход

7,8 8,4 л./100 км.

Ходова част

Двигател

3.0 Diesel

Двигателни колела

Задно предаване

Мощност

300 к.с.

Въртящ момент

570 Нм

Трансмисия

6-степенен автоматик

Предни спирачки

14″ вентилирани дискове, ABS

Задни спирачки

13″ вентилирани дискове, ABS

Джанти

18″ стоманени

Този и още материали в сп. Автожурнал

More from Бранимир Николов
Дали кризата ще вземе жертви?
Трудните времена не чукат на вратата. Те нахлуват като вълни цунами и...
Read More