Новият McLaren, но не Mercedes

Когато бъде показан, за тази кола се очаква да бъде върха в изкуството „суперавтомобили”. За Рон Денис, човекът изградил марката McLaren се очаква това да бъде само началото. След като приятелчетата му от Ф1 Бърни Екълстоун и Макс Мозли го натириха извън падока, човекът осигурил възможност за разгръщането на гения Аертон Сена има нова работа. И тя е „суперавтомобили”.

mclaren

През `91-ва г. McLaren показаха иконата F1. Тя беше уникална във всяко едно отношение. Беше най-скъпата, най-бързата… Единствената с централно разположен волан и с три места.

Днес тази приказка започва да се пише отново. Рон Денис планира до 2015 г. да създаде три нови модела. В неговите разчети влизат около 4000 продажби годишно. Само за протокола – най-успешната марка сред суперавтомобилите Ferrari реализира около 6000 продажби годишно. „Изграждаме доста повече от една кола. Изграждаме цяла марка”, казва натиреният от Ф1 мениджър.

MP4-12С, както засега се нарича новата кола, ще предложи много технически иновации, взети директно от състезателните болиди на McLaren. Тя няма да е само пистова гъзария като Maserati M12, а ще бъде и подходяща за всекидневна употреба (това е разликата между Porsche и Ferrari. Немските спортисти стават за пътуване до кварталния мол, до ски курорт, но и за писта. Италианските трябва да се движат със сервизно фургонче отзад). Но нека се върнем към McLaren и новата им кола, от която се очаква да има самонастройващо се окачване в зависимост от режима на каране, 7-степенна скоростна кутия и V 8 двигател. Като за последния силно подозираме, че ще идва от Mercedes-Benz.

Като всеки суперавтомобил и този ще има врати тип „пеперуда”, но в добавка към това (внимание уеб маниаци) wi-fi връзка, която ще осигурява възможност за теглене на карти за навигацията или пък на хитови парчета за стереото…

Цената на MP4-12С ще бъде около 300 хил. лв., като от McLaren амбициозно очакват около 1000 продажби през първата година на производство. През следващите години ще се появят още два модела, като първият ще е компактна спортна кола, конкурираща неподражаемото 911 на Porsche. Очакваната му цена е около 120 хил. лв.  Третият McLaren ще трябва да отесни териториите на Porsche Carrera GT, чиято цена се колебае около ултимативните 700 хил. левчета.

More from Бранимир Николов
Когато КАТ/МВР ти пишат по мейла с молба да им свършиш работата
Въпреки дългото умуване, все пак реших, че историята от следващите редове си...
Read More