Evora: Първият нов модел на Lotus за последните 13 години

Да, това наистина е събитие. От една страна, защото това е първият изцяло нов модел за британската марка за последните 13 години. От друга, защото англичаните вадят патлаците и ги насочват много качествено срещу щутгартското спринтьорче Porsche Cayman. И както казват във Франкфурт, го плеска с британишен шамаришен…

Evora има приблизително същото тегло, приблизително същата мощност. Приликите приключват тук. Започваме с разликите – този Lotus се произвежда в Англия, Cayman се прави във Финландия. Цената на този джентълмен е доста по-добра от сумата, която ще ви поискат за най-малкото Porsche-нце. И последно по ред, но не и по важност – Evora предлага две седалчици в повече. Може да са неупотребяеми, но са в повече.

Освен това, на щанда на Lotus блестеше и състезателната версия на тази машинка в лицето на Evora Type 124 Endurance, която отговаря на всички изисквания на FIA за безопасност, поради което чакаме да я видим навъртаща обиколки на 24-те часа на Нюрбургринг.

Дали за радост или за нещастие, тази кола със сигурност ще бъде оценена от малко хора. Ние обаче знаем, че макар и в малайзийски ръце (Proton), британците от Lotus помнят повелята на сър Колин Чапман: ниско тегло и висока мощност.

More from Бранимир Николов
BMW Zagato Coupe: Кой иска да си купи легендарно минало?
Запознайте се с BMW Zagato Coupe. Неформален наследник на автомобил, който BMW...
Read More