Ferrari 458 Italia: Красотата има ново име

Видяхме я! И да, изглежда дяволски добре. Прелъстителна, блестяща, елегантна и красива. 458 Italia, това е новото име на красотата. Честно! Истински оргазъм за окото, симфония от форми. Шедьовър на автомобилния дизайн към днешна дата. Дискретният подпис на Pininfarina пред задните гуми тихо отбелязва неговият автор. Макар красотата да е субективно понятие, костюмът на новото Ferrari е дяволски добре ушит.

Внимателно наблюдавахме случващото се на щанда на Ferrari във Франкфурт. Премиерният модел беше събрал зяпачи от близо и далеч, малцина обаче имаха късмета да доближат 458 Italia, още по-малко получиха шанса да се настанят зад волана й. Общото между тях беше усмивката им. Дори онази дебела немска танте с перфектни изкуствени зъби, галантно ухажвана от Лука ди Монтедземоло се беше нахилила като … знаете като какво. И всичко това преди да се чуе звукът на двигателя.

Външният вид печели много бонус точки с въздухозаборниците до предните фарове. Часовете в аеродинамичния тунел показват, че вихрите от там се капсуловат и изстрелват през задните сопла, за да прилепят купето към пътя с допълнителни 140 кг. при движение със скорост от около 200 км/час. Отзад имаме класическите кръгли стопове, този път гарнирани с троен ауспух – директен цитат от легендата F40. Перлата в тази корона отново е прозрачният похлупак над централно разположения двигател. Кой не обича да гледа вибрациите на V8 в действие?

Интериорът на 458 Italia маха за сбогом на контролерите от FIAT. Копчетата за фаровете на тази кола нямат нищо общо с тези на новото Punto например. Днес обаче, новото Ferrari работи с директни заемки от Ф1. Дори мигачите са разположени върху волана. Всъщност, философията на този волан е да не иска от ездача на този расов екземпляр да сваля ръцете си от него, независимо от ситуацията. Мултифункционалната джаджа приютява дори превключвателите на фаровете и чистачките. Там могат да бъдат видени и контролера за окачването и режимите на шофиране, докато в задната част на волана са превключвателите за стереото, както и щифтовете за предавките. Така, върху централната конзола остават сравнително малко и незначителни неща като бутоните за климатроника, ел. стъклата и други дреболии.

Това, с което 458 Italia печели нашето уважение е системата, наблюдаваща оперативните данни на машината – температура на отделните елементи, скоростна кутия, спирачки и дори гуми. Освен, че предупреждава за прегряване, тя сигнализира, когато това Ferrari все още не е в режим на пълна готовност за изстрелване и има нужда от още време за да постигне максималните работни показатели.

Това, което категорично не ни харесва в 458 Italia е задължителната за всеки бизнес седан Bluetooth връзка с мобилния телефон. Не, не и отново не! Ако искаме да си играем с истински расов жребец, като този в логото на Ferrari не бърборим по телефона с любимата, нито решаваме бизнес дела. В такива моменти трябва да съществуват само две неща. 458 Italia и щастливецът зад волана й. Всичко друго няма значение. Поне, докато двигателят не бъде изключен.

Техниката поне на хартия звучат впечатляващо. 562 к.с. от V8 агрегат, 7-степенна скоростна кутия и ускорение от 0-100 км/час за 3,2 секунди. На практика ние знаем едно. И то е, че шансовете да стигнем от Франфурт до София в седалките на този звяр без да потърсим помощ от сервизен автомобил са малки. Съжаляваме, фактите са тези.

Tags from the story
,
More from Бранимир Николов
Българска работа, ама хубава (да не повярваш!)
Най-мощното Grand Cherokee, което можеш да засечеш в България е доработено в...
Read More