Педалът на газта може да заседне в стелката на новите Тойоти и Лексуси

Тойота ще трябва да отзове в сервизите си около 3 800 000 автомобила, продадени в САЩ заради вероятността педалът на газта да заседне между стелката и пода. Смята се, че този проблем вече е предизвикал смъртта на петима души.

112_0906_04z+2009_lexus_ES_350+interior_view

Ще бъдат повикани собствениците на хибридния бестселър Prius, както и седаните Камри, Lexus ES 350, Lexus IS 250, офроудърите Тундра и Такома. Американското правителство обяви, че има над 100 сигнала за инциденти свързани с „продължаващо ускорение”, включително 17 катастрофи с общо 5 жертви.
Миналият месец, американски военен и семейството му са пътували към Сан Диего, когато колата е започнала да ускорява неудържимо. Шофьорът е позвънил на 911 и е съобщил, че педалът на газта е заседнал и техният Lexus ES 350 достига скорост от близо 200 км./час. След това е последвал фатален за всички в автомобила удар.

Упражнението със стелките би струвало на затруднената в момента японска компания между 50 и 100 млн. щатски долара. То ще бъде и най-голямото отзоваване на автомобили на Тойота досега. Чисто финансово драмата няма да е толкова голяма, но репутацията на компанията с имидж за качество и надеждност ще пострада сериозно.

Оказва се също така, че собствениците на новите модели на  Toyota и Lexus не знаят, че старт/стоп бутона на двигателя се активира за три секунди. Много от притежателите на тези коли съобщават, че за тях е неясно как да превключат автоматичната трансмисия на Тойота в неутрална позиция заради необичайния дизайн на панела с трансмисията.

С две думи, малките камъчета наистина могат да обърнат колата.

More from Бранимир Николов
BMW, Audi: Войната на рекламите
Полемиката е едно крайно интересно за кибиците и в същото време възпитано...
Read More