Хонда залага на въглеродни нанотръби

От японската компания обявяват, че въглеродните нанотръби са 100 хил. пъти по-тънки от човешки косъм, по-здрави от стоманата, по-добър проводник на електричество от медта, изолират топлината по-добре от диамант и са леки като памука.

500x_Honda_Nanotubes

Всичко това трябва да доведе до впечатляваща революция в бъдещето на транспорта. Чрез нанотръбите, според Хонда ще получим по-малки, но по-мощни компютри, кабели, батерии, слънчеви панели, горивни клетки, композитни материали и електроника.

Всичко това зависи от способността на карбоновите нанотръби да бъдат реализирани с проводимостта на метала. В миналото, успехът е бил в рамките на 25-50 на сто, докато японците от Хонда се фукат с успеваемост от 91%. Изключително близо до стойността, в която производството започва да добива смисъл.
В статия на сп. Science се казва, че микроскопичните нанотръби могат да транспортират електричеството по-бързо и на по-големи разстояния с минимална загуба на енергия.

Големият проблем всъщност е структурното формиране на въглеродните атоми в нанотръбите – шестостен, подобен на пчелна пита. Именно това е начинът да получат свойствата на метала – електропроводимост, здравина и т.н. В миналото, резултатите не са били особено добри. Сега обаче от Хонда се хвалят с 91% успеваемост.

Което ни кара да търсим в бъдещето 20 киловолтов кабел с дебелината на памучно влакно и с логото на Хонда 🙂

More from Бранимир Николов
Lexus: Римейк на експеримент с пирамида от чаши за шампанско
Когато през `89-та година на пазара в САЩ излиза първият Lexus, по...
Read More