Макларън Ф1: Перфектният отбор или перфектният кошмар?

Не всеки ден се виждат двама световни шампиони във Ф1, които са съотборници в един тим. Всъщност, това досега не се е случвало в историята на най-авторитетните автомобилни състезания. Това обаче ни предлагат от отбора на Макларън – Мерцедес, които обявиха, че настоящият шампион Дженсън Бътън ще се присъедини към бившия №1 Люис Хамилтън.

57717847

Преминаването на Бътън към Макларън дълго време бе обект на слухове. След като спечели сезон 2009 с Браун Гран При младият британец стана трансферна цел на Макларън. Въпреки, че Мерцедес закупи Браун Гран При и вля свежи пари в отбора, той няма достатъчно средства, за да се противопостави в трансферна война на Макларън-Мерцедес, които заедно с Ферари оперират с огромни бюджети.

Така се създаде първият шампионски тим във Ф1, който е и изцяло британски – двамата пилоти и отбора ще бъдат перцето в шапката на шовинистичната гордост, нахлупена от местните ентусиасти. Това се случва за първи път от `68-а г. насам, когато Греъм Хил и Джим Кларк бяха съотборници в Лотус.

Всичко звучи великолепно. Дали реалността ще е такава? Много малко вероятно. Спомняме си откритата вражда между съотборниците Люис Хамилтън и Фернандо Алонсо в Макларън. И двамата са много добри пилоти и вдигнаха градуса на напрежението в сезон 2007 чрез съперничеството по между им. Испанецът се фръцна и напусна „Сребърните стрели” след като стана ясно, че младият Хамилтън е очевидния фаворит и протеже на собственика на отбора Рон Денис.

 

Историята още помни легендарното съперничество между Аертон Сена и Ален Прост, отново в Макларън. Двамата си погаждат серия от подли номера, ненавиждат се, разменят си титлите в няколко поредни години. Стига се дори до там, че когато Прост се състезава за Уилямс в договора му е записана клауза, според която Сена не може да кара за този отбор, докато дребничкият французин е пилот в него.

Два остри камъка брашно не мелят, е казал народът. И е бил прав. Предстои да видим, дали случаят с пресните колеги в Макларън – Мерцедес Дженсън Бътън и Люис Хамилтън ще бъде същия.

More from Бранимир Николов
Рено Меган е кола на годината в България за 2017
Гласуването на журналистите, членуващи в Прес автоклуб България избра Рено Меган за...
Read More