Топ 5: (По)забравени, но впечатляващи суперавтомобили

Много момчета рисуват своята дефиниция за суперавтомобил, малко мъже успяват да го създадат. Още по-малко успяват да го продават. Pagani и Koenigsegg накараха звездите да се потят за техните пари, но те по-скоро са изключение, потвържадаващо правилото. Ето нашата свръхкратка селекция на някои от (по)забравените, но винаги впечатляващи суперавтомобили.

Vector W8

Vector W8
Vector W8

Много корици на списания и много светкавици е видял Vector W8. Но не толкова много са километрите му на пътя. От него са продадени едва 22 бройки, всяка една от които оборудвана с 6 литров 8 цилиндров двигател, предлагащ около 600 к.с., благодарение на двете турбини (389 км/час през 1989 г.!). Тази кола е шокирала и с флирта си със самолетната индустрия – 5000 самолетни нита са използвани за сглобяването на алуминиевата конструкция, покрита от свръхскъпите и днес карбон и кевлар. Днес тези суперавтомобили могат да се намерят за между $200 хил. и $1 млн. в зависимост от състоянието.

Yamaha OX99-11

Yamaga OX99-11
Yamaha OX99-11

Смяташ, че Ямаха правят само мотоциклети и китари? Грешиш. Със сигурност към това може да се добави и един автомобил. И то какъв! Всъщност, Ямаха имат собствен отбор във Ф1 в края на 80-те години. Макар и безуспешен, отборът създава собствено шаси и двигател, а шефовете в Япония ги искат и по улиците. Но в дрехите на уникален суперавтомобил, пред който няма ограничения. Работата по Yamaha OX99-11 започва през `92 г., готовият продукт е трябвало да бъде представен през `94 г. Междувременно се сменя един от ключовите партньори в проекта, дизайнът се преработва от едноместен в двумен и Ямаха влиза в конфликт и с новия партньор. За да станат нещата още по-кофти, половин година преди премиерата Япония е ударена от тогавашното издание на днешната финансова криза. Всичко това завършва с общо три произведени прототипа, но до продажби на серийните екземпляри с цена от $800 хил., не се стига.

Tatra MTX-4 RS

Татра MTX
Татра MTX

Показана за първи път през декември 1990 г., (точно преди тогавашната финансова криза), този плашещо буржоазен суперавтомобил от бившия соцлагер се оказва перфектния начин за ТАТРА да празнува падането на желязната завеса. С годините ТАТРА е изградила име в луксозните лимузини със задно разположен двигател и с тежките камиони (носители на успехи от легендарното рали Париж – Дакар). С годините на демокрацията се появява MTX-4 RS с обещанието за производство от 100 бройки годишно. С дизайн от Бертоне, суперТатрата е с V8 двигател с въздушно охлаждане, познат от лимузините. Мощността е 215 к.с., а максималната скорост 264 км/час. След това за Татра идва реалността на демокрацията.

Cizeta V16T

Cizeta V16T
Cizeta V16T

Ако суперавтомобилите са сигнал за крайност в царството на машините, то Чизета V16T е тоталната такава. Рожба на партньорството между автомобилен инженер и композитор (!), марката Чизета прави една единствена кола. Екипът е изграден от бивши инженери на Ламборджини, а двигателят всъщност е W16. Той е изграден от два свързани V8 двигателя, разположени надлъжно (!) пред задния мост. Философията на тази Чизета е лукс, а религията – максимална скорост (в случая над 320 км./час). Ако случайно видите такава кола някога, някъде – бройте се за щастливец – само 8 са произведени.

VW W12

VW W12
VW W12

Този прототип е дефилирал по щандовете на VW по автосалоните в продължение на 5 години. Вероятно е щял да бъде показван, ако някой в гигантския конгломерат не се е сетил, че суперавтомобилите на VW стават повече и повече. Преди да купят Бугати и Ламборджини, този прототип е показвал визията на немската компания за рекордьорски автомобил, постигащ скорост от над 350 км./час. Приликите с днешното Бугати Вейрон далеч не са случайни. И също като него ползва (не чак толкова мощен, но) впечатляващ двигател в конфигурация от W. Броят цилиндри е различен, но да не бъдем дребнави.

Имаш своя номинация? Сподели я с БГ Автоблог чрез формата по-долу:

More from Бранимир Николов
Dacia Duster Red Line: Тънка червена линия
„Не става, човек, не става. Или поне аз не мога да го...
Read More