За ЛАДА кризата може да се окаже фатална

Както винаги, река Волга тече спокойно край град Толиати. Не така спокойно обаче е в самият град. Един от всеки 7 негови жители работи в заводите на „АвтоВАЗ”. Това е един от всеки трима в трудоспособна възраст. Голяма част от тях започнаха да се разделят с работата си.

Така изглежда кризата за този град. Съвсем истинска и реална, бъркаща в бюджета на почти всяко семейство. ¼ от над 100-те хиляди работници на „АвтоВАЗ” остават без работа. Тяхното предприятие е продало с 38% по-малко коли или около 500 хил. бройки, произведени през изминалата една година. Само преди няколко години, производството на ЛАДА беше над два пъти по-голямо. Цифрите стават наистина опустошителни, когато финансистите и счетоводителите се включат в темата. Показателят за финансово здраве е в червената зона със стойност от 70 млрд. рубли, равни на $2,5 млрд. долара. Това са всички задължения на „АвтоВАЗ” към момента.

А миналата година компанията беше на печалба. Малка, но все пак печалба. Днес „АвтоВАЗ” произвежда общо 15 модела и модификации в Толиати, а ЛАДА все още са най-продаваните коли в Русия с пазарен дял от 28,2%. Достъпните цени и увеличените вносни мита за произведените в чужбина автомобили подкрепят руското производство на местния пазар. Но това, оказва се, далеч не е достатъчно.

ВАЗ 2105 – познат от 80-те г. се произвежда и днес с цена от $4500
ВАЗ 2105 – познат от 80-те г. се произвежда и днес с цена от $4500

Така се стигна до предприетите от руското правителство категорични действия. Освен задължителната в подобни случаи смяна на директора, кабинетът на премиера Путин се обърна съвсем официално към френската компания Renault да увеличи дяловото си участие в „АвтоВАЗ”, което в момента е 25%.

Типично по руски, поканата към французите беше повече от директна. Типично по френски, Renault отказаха любезно. Този път с мотива, че участието им в „АвтоВАЗ” към момента им е донесло малко над $100 млн. загуби. Малко по-късно, френските мениджъри пристигнаха в Москва за среща с министър-председателя на Русия. След разговорите, от Renault обещаха инвестиции в производството, социална помощ, както и подкрепа за преструктурирането на дълговете. Владимир Путин обеща на французите, че няма да допусне „АвтоВАЗ” да загине, тъй като „Ако не направим нищо, компанията ще спре да съществува”.

Собствеността в „АвтоВАЗ” е концентрирана в трима участници. Това са Кремъл чрез държавната компания „Руски технологии”, частната финансова къща „Тройка диалог” и френската Renault, всички с по 25%. Останалата ¼ от капитала се търгува на руската фондова борса. Според администрацията на Путин, единствената опция за бързо вливане на свежи пари в „АвтоВАЗ” е увеличаване на държавния дял в собствеността на компанията. Това обаче ще доведе до намаляване на акциите на Renault и „Тройка диалог”, които при такъв сценарий ще изгубят контрола си върху „АвтоВАЗ”.

Малко по-късно натискът върху Renault от Кремъл бе увеличен след обявената от руското правителство готовност да разгледа всяка една оферта на френската компания за увеличаване на дела си в ЛАДА. Вицепремиерът Игор Шувалов подчерта пред Ройтерс, че „успехът на „АвтоВАЗ” зависи от Renault и замяната на дълг срещу нови акции в руската компания”. „Правителството е готово да обсъди предложението, но такова все още няма.”

Руснаците определено са ядосани и вече размахват пръст на Renault, които или се опитват да неглижират исканията на Кремъл или не разбират какво се чува от Червения площад. От французите се очакват свежи пари сега, а те предлагат обещания за утре. Едно е сигурно – този подход няма да срещне одобрение в кабинета на премиера Путин. Откъдето вече и в прав текст се чуха заплахи за бъдещето на Renault като стратегически инвеститор в „АвтоВАЗ”.

Дали французите ще отстъпят и ще платят сметките на някой друг, но пък в името на светлото бъдеще? Или пък руснаците ще изпълнят заплахата си като национализират ЛАДА? Предстои да видим.

Още материали в сп. Автожурнал

More from Бранимир Николов
Крис Бенгъл: Цялостно творчество
Дори тези, които бегло се заглеждат в автомобилните форми със сигурност са...
Read More