Arash AF-10: Още една екзотика. Ще я бъде ли?

Правим си срещичка с поредния „искам да бъда” производител на екзотични коли. Този път уговорката е с Араш Фарбуд, британец от ирански произход, богат като кувейтския емир и поради което – любима дъвка за таблоидите на острова. Семейното имане на Фарбуд се инвестира от напористия Араш не само в най-добрите суперавтомобили (отлична колекция), но и в собствено производство на екзотики.

Правим си срещичка с поредния „искам да бъда” производител на екзотични коли. Този път уговорката е с Араш Фарбуд, британец от ирански произход, богат като кувейтския емир и поради което – любима дъвка за таблоидите на острова. Оказва се, че семейното имане на Фарбуд се инвестира от напористия Араш не само в най-добрите суперавтомобили (отлична колекция), но и в собствено производство на екзотики.

 

Arash Motor Company е основана през 2006 г. и от тогава досега работи по един единствен проект. Това е AF-10, почти изцяло карбонов автомобил. Тъй като ръчният труд, карбонът и уникалността в наши дни са възскъпички, сумата от малко над $500 хил. долара не би следлало да бъде изненадваща цена за тази машина.

В карбоновия монокок ще каца 7 литров двигател, който сме срещали под капака на Chevrolet Corvette. Настройките на Arash му осигуряват мощност от около 550 к.с., които ще стигат до задните гуми чрез скоростна кутия, сглобена в италианската фирма Graziano. Чиито служители, между другото, произвеждат и трансмисиите за Ferrari Enzo. Но това е само началото, тъй като от Arash Motor Company твърдят, че работят върху версия със суперчарджър, която ще предложи мощност в сектора на 800-те к.с. И вероятно защото амбицията и парите на Араш Фарбуд са безгранични, неговите служители обещават и версия с 1000 к.с. 

ТТ данните на тази екзотика се очаква да бъдат 340 км/час максимална скорост, ускорение от 0-100 за около 3,4 секунди.

Конструкторите са поставили Arash AF-10 на окачване с двойни носачи, вливащи се в 19 цолови джанти отпред и 20 отзад. Спирачките ще са с 8 бутални апарати отпред и 6 отзад, захапващи вентилирани керамични дискове.

Дизайнът на колата е типичен за екзотичен суперавтомобил. Директните цитати от Enzo са очевидни, но това далеч не означава, че Arash AF-10 е лишен от индивидуалност. Напротив. Закачливите врати, хищната предница, както и спойлерите отпред и отзад издават дързост, типична за този жанр.

Всички тези екстри и цената от над половин милион в зелено ни карат да смятаме, че шансовете за чести срещи с Arash AF-10 са съизмерими с вероятността да засечеш кака Пам в кварталната бакалия. От британската компания обещават производство на не повече от 70 екземпляра за следващите пет години.

More from Бранимир Николов
MINI Cooper JCW: Тънка червена линия
Новото MINI предизвиква смесени чувства. Най-новото – още повече. JCW версията му...
Read More