PR кошмар за Toyota. От най-гадните

В края на миналата година БГ Автоблог съобщи за смъртта на американски военен и семейството му в Лексус ES, летящ по магистралата. Тогава бяха обвинени стелките, в които засяда педала на газта. От Toyota обявиха, че ще привикат в сервизите си 3,8 млн. автомобила за отстраняване на проблема. По-късно стана ясно, че фиксирането на стелките се прави със свински опашки …

(текстът продължава след инфографиката)

pr-koshmarut-na-toyota

По коледните празници обаче, 4-ма души загинаха край Далас, щата Тексас, след като тяхната Тойота Авалон (със стелките в багажника) се разби заради заседнал педал на газта. Тогава вече стана ясно, че проблемът е доста по-сериозен от очакваното. Доза интрига в цялата история внесе и бивш юрист на Тойота Америка, който напусна компанията и заведе дело срещу нея за укриване на информация относно структурни проблеми с пикапите на японската марка.

Днес PR кризата се превърна в истински кошмар, от една страна защото Тойота обвини всички пострадали или предпочете тихомълком да им изплати обезщетения, от друга защото се оказа, че механизмът на педала на газта е универсален за безкрайно много Тойоти (вкл. европейски такива), а от трета – защото продължи да продава на клиентите си автомобили, които са потенциално смъртоносни.

Предполага се, че около 4,2 млн. коли по цял свят са оборудвани с педал на газта, който не винаги се връща, след като е отпуснат. И колата може да продължи ускорението си. За Европа това са:

Toyota Auris, Toyota Avensis, Toyota Aygo, Toyota Corolla, Toyota iQ, Toyota RAV 4, Toyota Verso и Toyota Yaris. Всички те използват механизъм, произведен от CTS Corp., който е в основата на скандала. За разлика от САЩ, производството и продажбата на Тойота в Европа и Япония няма да бъде спряно.

Tags from the story
, , ,