Гумени мутанти: Южнокореец вае скулптури от бракувани автомобилни гуми

Ясно е, че в наши дни повечето отпадъци могат да се рециклират до полезен продукт, но пък е задължително да се обърне внимание, тогава когато боклукът се превърне в изкуство. (Почти) винаги е интересно и провокативно. Това е успял да постигне южнокорейският дизайнер Жи Йонг Хо, който вае митични създания от бракувани гуми, за да докаже, че назъбения каучук може да бъде наистина красив и дори … плашещ.

Без значение дали говорим за ужасната акула, извадена като от енциклопедия в Джурасик парк или паякът, който да играе централната роля във всеки филм с фантастични нашественици. Южнокорейският художник винаги дава собствено лице на своите мутанти и ги скулптрира, сякаш са в движение. Така в задния двор може да бъде разгърната армия от хиени, а в коридора може да бъде окачен гумен ловен трофей.

Жи Йонг Хо е завършил сеулския университет HONGIK, а след това е направил магистратура по изящни изкуства в Ню Йоркския университет. Междувременно е подготвил няколко самостоятелни изложби и продава чрез известна в града на Голямата ябълка галерия. На въпроса защо е избрал автомобилните гуми като основен материал за работата си, южнокореецът отговаря: „Гумата е много гъвкава, също като кожата и мускулите”. По тази причина художникът ползва в творбите си особеностите на всички видове гуми, които могат да се търкалят. Без значение дали са от трактор, автомобил, мотоциклет или велосипед. Всеки вид има своите предимства и е подходящ за различните елементи.

Феновете на внушителните ягуари, акули, носорози, паяци и лъвове се продават за около $ 80 хил. бройката.

Още материали в сп. Автожурнал

More from Бранимир Николов
Renault Clio RS: Осичка с 200 жила
Осата е нещо малко, жълто – черно на цвят и способно да...
Read More