Най-скъпата кола в света: Продадена!

Bugatti 57 SC Atlantic от 1936 г. е новият носител на титлата „Най-скъпата кола в света”. Тя бе купена за сума между 30 и 40 млн. долара, според източник близък до сделката и цитиран от в-к Wall Street Journal. Купувач е автомобилният музей Mullin в Окснард, Калифорния. Продавачи са наследниците на невролога д-р Питър Уилямсън, известен в Америка специалист по епилепсията. Освен с постиженията си в лечението на тази болест, Уилямсън е бил популярен и с отличната си колекция от френски спортни автомобили, създадени между двете световни войни – предимно Bugatti, Talbot Lago, Delage, Delayhe.

Неговото Bugatti 57 SC Atlantic спечели скъпарския конкурс за елегантност на ретро автомобили в Пебъл Бийч през 2006 г. В света са останали два такива автомобила, единият доскоро беше собственост на колекцията на д-р Уилямсън, другият е притежание на модния дизайнер Ралф Лорен. Неговата обаче е черна.

Без значение дали тази сделка е била сключена на 30 или 40 млн. долара, тя със сигурност е по-крупна от цената платена за досегашния носител на титлата „Най-скъпата кола в света”. През м. май 2009 г., Ferrari 250 Testarossa от `57 г. беше продадено за 12,2 млн. долара. Това е над два пъти по-евтино от сумата, платена за колекционерското Bugatti 57 SC Atlantic.

More from Бранимир Николов
Най-идейният аксесоар за Playstation е…
Преди да се появят неща като плейстейшън и подобията му, както и...
Read More