Искам да си проверя контролните точки през Интернет. Смятам, че е нормално

Вестник “Автопазар” и техния сайт за обяви mobile.bg  стартираха похвална инициатива, чиято цел е осигуряване на възможност да провериш контролните си точки чрез Интернет. Тъй като подобна възможност е малък признак за модерност на българската правоохранителна система и голямо улеснение за шофьорите, БГ Автоблог вдига двете си ръце и казва “Аз съм за!” Защото да се редиш по опашки, да се разправяш с лелките зад гишетата на КАТ и да гледаш “органа” виновно и не е любимото представление на нито един нормален човек.

Защото там, където няма контакт между хора възможностите за корупция и своеволия стават по-малко. Защото прозрачността е ценност, която не покрива единствено стенограмите от правителствените заседания. Защото гражданите не са крепостни селяни, длъжни да платят 3 лв. на избрана от незнайно кого банка, за да платят задълженията си към държавата. Защото така се прави в държавите, в чийто клуб искаме да бъдем.

Тази инициатива е едно добро начало. Ще бъде страхотно, ако нейният край бъде постигането на онлайн система, чрез която всеки заинтересован – ти и застрахователи ще да може да види шофьорското ти досие. Това може да бъде основа за по-ниски застрахователни премии за примерните водачи. Защото нищо не дисциплинира така, както бръкването в джоба.

Подпиши петицията в mobile.bg

More from Бранимир Николов
10 покъртително добри късометражни филма с аромат на бензин
Клипчетата с коли са един от най-готините начини да си губиш времето...
Read More