200 години Пежо. Честно!

Пежо празнува 200-годишен юбилей. Естествено, френското лъвче с острите нокти не е ангажирано с автомобили през цялото това време, но пък днес е известно точно с тях.

През 1810 г. е регистрирана първата фирма Пежо. Тя е създадена от няколко братя и техен братовчед, които искали от занаятчии да се превърнат в предприемачи. Избрали си и фирмен знак – изправеното лъвче, което било символ на гъвкавостта и устойчивостта на стоманата, която произвеждала фирмата на братята Пежо. Малко след това стартирало производството на триони, а след това на мелнички. Слабо известен факт е, че тогава братята Пежо се насочили към текстила и са произвеждали актуалните за онова време кринолини, известни днес като „рокля торта”. Към средата на ХІХ век Пежо обърнали поглед към велосипедите и ги превърнали в много добър бизнес. Последвала и първата моторетка, а след това дошъл и автомобилът. Продуктът Пежо, с който марката ще стане световно известна.

По тази причина ще подредим нашите Топ 5 на автомобилите Пежо. Драсни коментар, ако мислиш, че има по-заслужили.

5. Peugeot Type 2 е първият автомобил с тази марка. Появява се през 1890 г. Двуместният автомобил е бил оборудван с двуцилиндров двигател на Даймлер, преди Peugeot да започнат производството на свой агрегат с 8 к.с. Тази кола е предизвикала гигантски раздор във фамилията Пежо между консервативните, които виждали бизнеса при велосипедите и мелничките за пипер и новаторите, експериментиращи с автомобила. Слава богу, вторите са победили.

4. 401 Eclipse е автомобил, за който трябва да се говори повече. Той е пример за това да изпревариш времето си. Нещо като Никола Тесла на автомобилите. 401 Eclipse е първият кабриолет със сгъваем твърд покрив. Годината е 1934, т.е. между двете войни. Близо 70 години бяха нужни на Mercedes, за да предложи същата схема със SLK и мъничко повече за Peugeot да включат в програмата 206 СС. Колата, която извади кабриолетите от гаража и през зимата.

3. 404 е по дизайн на Пининфарина и през дебюта си от 1960 г. представя нова посока за Peugeot. Произвеждан е като седан, комби, пикап, купе и кабриолет. 404 е предлагал изключителните за това време детски ограничители на задните врати. 1,8 млн са били произведени до `75-а г. от Peugeot, други 2,8 млн. са произведени под лиценз. 404 е изключителен и с факта, че е автомобилът моторизирал Африка.

2. След като завоюва световния рали шампионат, Peugeot се насочват към най-авторитетното автомобилно състезание – 24-те часа на Льо Ман. Директор на отбора отново е Жан Тод, дребничък французин, който няколко години по-късно ще отиде да работи за Ferrari във Ф1. А след това ще стане президент на ФИА. Peugeot 905  е пълен провал през сезон `91, но година по-късно се представя отлично и печели 1 и 3 място. Работата е свършена, Peugeot се оттеглят от сериите Льо Ман, за да ги завоюват отново днес – близо 20 години по-късно с 908 HDI FAP.

1. 205 GTI е личния фаворит на БГ Автоблог. Защото тази кола е съчетание от цялата лудост на 80-те г. Безумно ниско тегло, огромни гуми и скокливи двигателчета с можност между 105 и 128 к.с. Макар към сглобката да има забележки, 205 GTI е истински фънки автомобил. Който може да хапе. Много GTI-ки са били поломени. Но хората, които са можели да ги карат са били богато възнаградени.

Виж видео 200 години Пежо

More from Бранимир Николов
Tesla Model S: Най-продаваният автомобил в Норвегия
Струващата около $110 хил. Tesla Model S е най-продаваният лек автомобил в...
Read More