Рекордът на Ферари 599XX на Нюрбургринг: Леко преувеличен

Италиански автоблог гордо обяви, че Ферари 599XX е новият носител на рекорда на пистата Нюрбургринг с изключителното време от 6:58.16. Резултатът действително е много добър, но дали жабарите не преувеличават постижението си?

Дали говорим за рекорд или не зависи от това, как точно ще дефинираме понятието „състезателен автомобил на базата на сериен такъв”. За начало, трябва да се отбележи, че в този пробег на Нюрбургринг Ферари 599XX е било обуто със сликове. От друга страна, извън пистата този автомобил е незаконен. Т.е. да се мери със серийните спортисти, които след гонките си тръгват без помощта на ремаркета е някак некоректно.

Тъй като сме паметливи и GT геномът в нас ни кара да поглеждаме към резултатите на Нюрбургринг от време на време, искаме да припомним, че през миналия август Radical SR8LM записа 6:48. Или с 10 сек. по-бързо от новия рекорд на Ферари 599XX… Дали италианците не послъгват в този случай? Определено да! Остава въпросът защо го правят, при положение, че нямат нужда от точно такива лъжи…

Още в GT Magazine

More from Бранимир Николов
Great Wall – краят на приказката
Тази публикация на Калоян Желев за Economix обяснява защо Great Wall (вече)...
Read More