Renault Megane RS: Антидепресант без рецепта

Горещите малолитражки са като бирата. Всички ги обичат, но всички са със собствена версия по въпроса „Коя всъщност е най-добрата?”. БГ Автоблог казва, че това е въпрос на вкус. За който е ясно, че е като задника – всеки си го има, но не на всеки е за показване. Новият Renault Megane RS е от тези, с които можеш доволно да се покажеш.

Френските представители на GTI манията, известна още като „спортна версия на компактен автомобил” винаги са заслужавали внимание. Въпреки, че този клас е създаден в началото на 80-те години с VW Golf GTI, Peugeot 205 GTi е неговата дефиниция. Той беше малък, лек, мощен и с перфектно окачване. И постави началото на приятна върволица от френски бегачки, които се отличаваха със голямо сърце и скърцащи пластмаси.

Ето защо имаше нетърпение за срещата с последният проект на RenaultSport. Част от подготовката за нея беше тренировката в домашни условия с играта Need For Speed Shift, където една от колите е именно Renault Megane RS. Според изкуствения интелект на плейстейшъна, тази кола е неособено бърза, прилична в завоите и с добри спирачки. Няколкото виртуални, но трудни старта на Нордшлайфе с тази кола в Need For Speed ни карат да се чудим как е възможно Renault Megane R26 да бъде колата с предно предаване с най-добро време на тази отсечка. И какви ще бъдат разликите между дивана, волана завинтен на холната масичка и плоския телевизор от една страна и истинския автомобил, от друга. Защото дори най-добрия симулатор няма да бъде нищо повече от … симулатор.

Истинската игра започва с цвета. Трудно е до пропуснеш този жълт цвят и сивите стикери, пунтиращи финиш-флаг. Черната предна маска е с форма, позната от Clio RS, но LED габаритите са тотално нови. Калниците са секси издути от пластмасови раздувки, събиращи по-голямата следа и 18 цоловите джанти. И ако дизайнът на предницата може да бъде спорен, отзад Megane RS определено e красота в чист вид. Дискретно финиширана с трапецовиден ауспух в центъра на бронята.

Стартът с RS може да бъде буря, може да бъде и летен бриз. Тази кола се контролира наистина лесно. Но ако искаш да я ползваш по предназначение се приготви за пукотевицата на прекъсвача и пушилката от предните гуми. И за вихрушката на 4-цилиндровия турбомотор с 250 к.с. Воланът е точен, предното окачване с независим шенкел го прави стабилен при неравни настилки в завой, взет с висока скорост. Естествено, има известна склонност към недозавиване, но това е задължителна част от представянето на GTI бегачките. От друга страна не е за вярване как толкова спокоен при ниски скорости автомобил може да бъде като засмукан за пътя при по-рязък стил на шофиране. В такава ситуация, купето на Megane RS е стабилно, а задницата – учудващо непоклатима в граничен режим. Едно кръгче в компанията на рали пилота Тодор Славов доказа, че Megane RS не е случаен автомобил.

Интериорът е класическия пластик-фантастик за френски автомобил, но пък има няколко акцента грабващи окото и портфейла. Ако жълтият вертикален шев на волана и спортен оборотомер в същия цвят са по-скоро козметика, джаджата показваща страничното ускорение е кукичка, която лапваш с удоволствие. Седалките те поставят ниско и пунтират усещането за двуместен автомобил.

Турбото е twin-scroll, което заради ниската си цена и почти отсъстващата турбодупка се очертава като едно от хитрите решения за принудително пълнене на двигател с вътрешно горене. Спирачките са Brembo, 4 бутални вентилирани отпред и хапят като зли кучета. 30 сантиметровите дискове са най-големите, които могат да влязат в 18 цолови джанти. Мощността от 250 к.с. се култивира не само от тракшън контрола, но и от диференциала с ограничено приплъзване, който може да пренесе на другото колело до 25% от излишната мощност. Напълно достатъчно за предсказуема задявка с педала на газта.

Renault Megane RS не е най-мощния хот хеч. Нито най-бързия. Но пък набира стотака с цяла секунда по-бързо от VW Golf GTI и изостава с едва две стотни от ултимативния Ford Focus RS, който крие 300 к.с. под предния капак. Доста по-евтин е и от двата. И доста по-балансиран. Типично за RenaultSport, тази кола е перфектна за всекидневна употреба. И може да бъде отличен антидепресант. Без рецепта.

Още в GT Magazine

More from Бранимир Николов
Форд Фиеста: Българската кола на годината за 2018
В европейската автомобилна култура най-бързият автомобил, безспорно, е бялата баничарка. Е, в...
Read More