Nissan Cube: Грозноват, но симпатяга

В куб е атомната решетка на благородните алуминий, сребро и злато. Пабло Пикасо и Жорж Брак записват имената си в историята на изобразителното изкуство след като вкарват кубизма в него. Ледът е на кубчета. Заровете също...

Преди около 2500 години, дъртият разбойник Платон се почесъл по гъстата брада и тракнал едно ръкописче, в което казал на човечеството кои са съвършените пространствени фигури. Класическият шестостен, известен още като куб е една от тях. Хиляди години по-късно, същият този шестостен става основа на цяла една система от мерки за обем, а кубчето Рубик се оказва новия шахмат и става популярно почти колкото дуета Ал Бано и Ромина Пауър. В куб е и атомната решетка на благородните алуминий, сребро и злато. Пабло Пикасо и Жорж Брак записват имената си в историята на изобразителното изкуство след като вкарват кубизма в него. Ледът е на кубчета. Заровете също…

Кубът наистина е нещо гениално. Защото е най-простата пространствена фигура и в същото време тя побира най-много обем на единица място. Това е ключът за тази кола – простота и ефективност. Плюс щипка дизайнерски фънк. Именно външният вид е най-противоречивото нещо в тази машинка. На пръв поглед тя е откровено грозна. Ако я гледаш малко повече време, тя няма да стане по-красива, но със сигурност ще бъде малко по-приемлива. Все пак знаем, че ugly is new beautiful e причината поради която пънка остави едра следа не само в музиката. Така, Cube има потенциала да се превръща в квадратната мечта на познавача. Или в антигероя на нашето време. Това противоречие постави на пауза обсесията ни от конски сили и нютонметри и ни накара в GT Magazine да го сложим кубчето под лупата.

Nissan Cube е дългогодишен японски хит. Отскоро е и в щатите, където обещава да се превърне в статус символ на неконформистите и на практичните градски типове. Със сигурност ще го имаме и в Европа, но на относително приемлива цена от малко над 16 хил. евро. Но ако бъде маркетирано като дизайнерски автомобил, нищо чудно това кубче да пристига при нас на доста по-висока цена.

Интересното около тази кола е, че тя е част от една нова тенденция на кубични автомобили каквито са Kia Soul и щатските Honda Element Scion xB. Което автоматично ги превръща или в тотален хит или в чудо за 3 дни, изпреварило времето си с около 10 години. Концепцията на Cube е ефективност на пространството. Май не е много успешна, тъй като багажникът с обем от 225 литра е позорно малък. Но пък никой от потенциалните собственици на подобна кола не би имал нужда от терен за два свински трупа, кора яйца и щайга с буркани.

Седалките отзад са на релса и се местят с 24 см. Наклонът на облегалките им може да се променя в три позиции, а купето е изпълнено с ниши и джобове. Като цяло интериорът е пластик фантастик, но като всеки Nissan и този ще бъде добре сглобен и няма да хлопа като всяка уважаваща себе си френска малолитражка. Изшляканата тапицерия на тавана е леко прекалена, но ще я преглътнем. Просто защото Cube се очертава да бъде един от малкото съвременни автомобили, при които видимостта, включително назад, е отлична. През последните години, дизайнерските изгъзици често пъти оставят маневриращите на техния усет, късмет и на страничните огледала.

След като се появи в Европа, Nissan Cube ще се предлага с 1,6 бензинов двигател с мощност от 110 к.с. Малко по-късно ще бъдат добавени по-голям бензин и задължителния за Стария континент дизел, който в случая ще бъде от Renault Clio. Скоростните кутии ще са 6-степенни механични и CVT автомати. С тези форма и задвижване е естествено Cube да бъде обявен за тотален мъртвец от спортните натури, но за всекидневна употреба в града и спокойни трипове извън тях печели шестици.

Респект и за системата е-4WD, която изненадва приятно с гениалната си простота. Тъй като перманентното 4х4 е скъпо и неефективно, при нужда, електромотор подава за кратко въртящ момент към задните колела. Така Nissan Cube може да се измъкне от почти всяка киша, в която бъде набутан. Без това да се отразява върху теглото и цената на автомобила. Какво повече?

Толкова за Nissan Cube. Нищо, че прилича на голяма микровълнова фурна, нищо че е грозноват, нищо че е стандартен японски еконобокс – той си остава симпатяга. Въпреки, че е нещо като нескопосано копие на Fiat Multipla, мацките ще си падат по него.

Tags from the story
, , ,
More from Бранимир Николов
Изкуствената крокодилска кожа е новия автофетиш на Русия?
Коженото Bentley Suitcase Croco яхва вълната на кожените автофетиши и почти успява...
Read More