Peugeot RCZ: К`во-е-тва-пижо-ве-майна…

Новото френско купе, което обръща глави. На пловдивски гъзета, на мами с колички, на дядовци с москвичи, на полицаите на магистралата, на барнатите каки, на децата в квартала и ... тази на БГ Автоблог.

Червен светофар във фрашкания с fuckin` tourists Бургас. Изравнявам се с едно десетина годишно BMW. Шоферчето в него си сваля прозореца и се провиква „К`во-е-т`ва-пижо-ве-майна…” Зеленият светофар прекъсна всеобщия смях и отне възможността, шоферчето да получи отговор на така поставения „въпрос”. Който събира в себе си изненадата, възхищението и любопитството, които предизвиква първата среща с Peugeot RCZ.

Новото френско купе, което обръща глави. На пловдивски гъзета, на мами с колички, на дядовци с москвичи, на полицаите на магистралата, на барнатите каки, на децата в квартала и … тази на БГ Автоблог.

Машините, чиято форма предизвикват подобен фурор са наистина малко. И именно тук са първата серия аплодисменти за французите. Защото Peugeot RCZ е не много повече от секси дрешката на до болка познатото 308. Следва модела на Audi TT, което се превърна в хитово купенце, структурирано на базата на обикновения VW Golf.

За разлика от немското юберспортно ауди, което вози почти като талига, френското купе предлага на гостите си изненадващо комфортна возия. Peugeot RCZ поглъща дупките и неравностите с охота, купето остава стабилно и предвидимо дори ако подходите агресивно към пътната обстановка. Малко по-мазно отколкото очакваш за двуврато купе, но пък на него може да се разчита. Двулитровата HDi версия гарантира отличен компромис между икономичност и възможности, но силно подозираме, че истинската интрига ще е в бензиновия двигател с 200 к.с. и турбо, същия като в Mini Cooper JCW.

Но пък дизелът е щедър на въртящ момент и скромен на бензиностанцията. Ако Peugeot RCZ беше по-лек от своите 1726 кг., двигателят ще превърне колата в ракета. Но не това е основната идея на този автомобил. RCZ не е нито истински спортен, нито истински удобен за града. Но е хиляда пъти по-красив от другите участници в тази категория.

Интериорът е като във фънки клуб. Ако изберете опцията за табло, покрито с кожа в комбинация с черния лак на централната конзола ще получите много приятно местообитание. Контролите на климатика, радиото и навигацията са по френски претрупани, но пък е въпрос на свикване. Седалките са подходящи за спортно шофиране, дългото пътешествие може да те накара да търсиш по-добра позиция за тялото. Възрастните нямат място отзад, където има две мини седалки. Но ако все пак това се наложи, е много вероятно главите им да имат контакт с великолепния заден прозорец с прелъстяващите си извивки.

Peugeot RCZ е почти спортен автомобил на цената на горещо GTI, но с дизайна на суперкупе. Парижани разбират от мода, Peugeot също се справят. Като автомобил ще бъде повече от приличен с типичните забележки към френските машини – проскърцващи пластмаси, странна на моменти електроника и капризни FAP филтри.

Става или не става?

Категорично ДА! Тя е секси, тя е бърза, тя е икономична, на нея може да се разчита. Peugeot RCZ е отлична постановка на пиесата шикарни дрешки за позната техническа платформа. Достатъчно практична както за града, така и за извън него. Струва малко повече от разумното, но срещу парите си получаваш много повече завистливи погледи, от до болка втръсналите Audi TT или Porsche Cayman. И още нещо – казахме ли, че Peugeot RCZ е много секси?

Tags from the story
, , , ,
More from Бранимир Николов
НСО е катастрофа. Факт
Катастрофи се случват всеки ден. Но когато се случват с колите на...
Read More