Уличен боец: Един от петте Кюбела на Стефан

Изваждаме умрялото телефонче на БГ Автоблог и щракаме задължителните 4 кадъра. От кръчмата се чува "Пет лева на снимка!" и звучен смях. В същия дух отговарям, че за тази кола и 10 лв. за фото са съвсем оправдани.

Жегаво пътуване по южното Черноморие. Решаваме да направим кратка спирка за по кафе в Царево, мястото естествено е ресторант “Рибарска среща”. Точно на пристанището, където виждам и това чудо на чудесата. Изваждаме умрялото телефонче на БГ Автоблог и щракаме задължителните 4 кадъра. От кръчмата се чува “Пет лева на снимка!” и звучен смях. В същия дух отговарям, че за тази кола и 10 лв. за фото са съвсем оправдани.

Освежен след кафето се запознах със Стефан, собственика на Кюбела. Имал 4, петият пътувал към Царево. Жълт на цвят, най-запазения от всички. Купувал ги от Европа с баща му и ги възстановяват в България. Обожават Кюбели, но работят и по други ретро коли, както и по лодки. Изглеждат от онези спокойни и интелигентни хора, които обичат да правят нещо с ръцете си през свободното време. Винаги съм мислил за тях като за “съзидатели”.

Кюбел всъщност се нарича Курирваген или VW Typ 181. Произвеждани са за първи път през Втората световна война за нуждите на Райха, но има и цивилно производство. Двигателят е на VW Костенурка, но предавките, окачването и разбира се каросерията – са различни. Това е пояснението на Стефан, като му споделям, че доколкото знам колата му е военната версия на Костенурката.

Tags from the story
, , , ,
More from Бранимир Николов
Българска реклама на Audi Quattro спечели награда от международен фестивал
Всички обичаме готини реклами, още повече им се радваме, когато са автомобилни....
Read More