Magpul Ronin: Лорд Вейдър, моторът Ви е готов

То изглежда сякаш е зло анимационно чудовище, готово да се пробуди всеки момент. Нещо като гигантско насекомо, което закусва със среден по размер бозайници. Цялата чернилка и злост, която излъчва го прави перфектният байк за Дарт Вейдър. Запознай се с Magpul Ronin...

Ако оръжейния еквивалент на мотопедите Vespa са никелираните револверчета с перлени дръжки, то бруталният Magpul Ronin e мотоциклетният аналог на картечния пистолет. Чисто и просто компактен и опустошителен.

Всеки уважаващ себе си нинджа-командо е чувал за щатската фирма за оръжейни аксесоари Magpul. Наскоро малката компания обра точките на оръжейното изложение във Вегас, където измежду гриповете, прикладите, мерниците и кобурите показа черна кутия за обяд с вградено фенерче. С едно натискане на скрито копче, кутията за обяд се превръща в картечен пистолет. Още една причина, поради която не е готино да шариш с пръстета по чужди черни вещи с формата на паралелепипед.

Уау! Още едно възклицание и за експерименталния мотоциклет Magpul Ronin, който оръжейната компания показа на същото шоу във Вегас. Проектът е на базата на щатския супербайк Buel 1125R, първият за вече фалиралата марка V4 мотор с водно охлаждане. Собствениците на Magpul се оказват запалени байкъри с афинитет към приключилите Buel, но пък с ясна представа какво не достига на тази марка, за да прави улмитавините мотори. Оръжейниците твърдят, че 1125R е егати здравия мотор, който се нуждае от съвсем малко, за да се превърне в дявола на две колела. Така, собствениците на Magpul преобразяват иначе тъжната ситуация с фалита на Buel в класическата схема „за едни сватба, за други брадва”. Фирмата купува на безценица няколкото машини 1125R, останали след приключването на банкрута. И ги превръщат в Ronin – черен звяр, с който Дарт Вейдър бръмчи из Звездата на смъртта. Тъпото е, че дори черното зверче да се окаже успешно, няма да има кой да произвежда неговите Buel донори…

На японски, името Ronin означава самурай, останал без господар. Има известна символика в него, но пък ние се сещаме за трилъра Ронин с Де Ниро и Жан Рено. Ако се върнем към Magpul Ronin ще установим, че новият мотор е с променени обтекатели, изцяло различна предница и е по-лек от оригиналния Buel 1125R. Това, което се набива на очи е новата вилка и промененият радиатор. От Magpul твърдят, че в тази си версия кормилото на мотора е много по-леко за управление. Ние обаче знаем, че  вместо модерна телескопична вилка се използва стандартна вилица. Също като в следвоенен Урал. Радиаторът на Magpul Ronin е много по-малък в сравнение с оригиналната концепция, но разположението му точно срещу въздушния поток го прави много по-ефективен.

Амортисьорите от Penske (точно така, тези от Инди кар), 8 буталните спирачни апарати от Nissin, захапващи диск с размерите на семейна пица, както и оголената алуминиевата рама са само детайли изграждащи чудовището на Magpul. То изглежда сякаш е зло анимационно чудовище, готово да се пробуди всеки момент. Нещо като гигантско насекомо, което закусва със среден по размер бозайници. Цялата чернилка и злост, която излъчва го прави перфектния байк за Дарт Вейдър. В случай, че лордът на Ситите послуша нашия съвет е добре да знае, че ще оперира със 6 скоростна трансмисия, задната гума ще се задвижва от ремък, който пък ще износи мощността на 146 коня. Стискай здраво Вейдър и не си отваряй триъгълната уста, да не глътнеш някой летящ тоблерон.

More from Бранимир Николов
Facebook може да е забавен, но не и за Honda
Помните ли сериала “Женени с деца”. Многоепизодната история, осмиваща средното американско семейство,...
Read More