Maserati Gran Cabrio: Блинк-блинк и си там

Обаятелно, елегантно, бързо, изтънчено и рядко. Maserati GranTurismo е всичко, което едно италианско суперкупе трябва да бъде. Истинско La Dolce Vita с всички възможни екстри. И ако случайно насилваш късмета си в опит да го направиш по-добро, можеби трябва да знаеш, че начините за това са наистина малко. Ние обаче ще ти споделим един от тях.

От сп. Penthouse

Обаятелно, елегантно, бързо, изтънчено и рядко. Maserati GranTurismo е всичко, което едно италианско суперкупе трябва да бъде. Истинско La Dolce Vita с всички възможни екстри. И ако случайно насилваш късмета си в опит да го направиш по-добро, можеби трябва да знаеш, че начините за това са наистина малко. Ние обаче ще ти споделим един от тях – покрива. Махаме покрива и превръщаме изтънченото купе в обаятелен кабриолет. Същият сценарий, но с по-добър режисьор.

Maserati GranCabrio определено е прекрасен автомобил. Изглежда изключително. Задвижва се от страхотен двигател. А интериорът му е дефиниция за стил. За всичко това ще разкажем в детайли (защото обичаме детайлите), но първо трябва да фокусираме вниманието върху класата на този автомобил. Наистина трябва, защото Maserati GranCabrio е сред малкото автомобили, които ще те накарат да се осъзнаеш класово. Този автомобил ще ти лепне като поръчков костюм или ще те накара да слюноотделяш като булонка пред кренвирш. Ако си от първите, ще го усетиш веднага. Ако си от вторите … не можем да ти помогнем. Но пък можем да направим едно кръгче заедно.

Още докато приближаваме GranCabrio отчитаме прилив на възхита. И непреодолимо желание да вокализираме нечленоразделно, просто защото в този момент не можем да кажем нищо конкретно. Линиите на кабриото са чиста красота, нашепваща за сдържана агресия. Която само очаква своя повод да изригне и разруши всичко около себе си. Тази кола изглежда лоша, но без да е зла. Поезията от метал, кожа и текстил винаги ще гали окото. Нейният дизайн няма да остарее, мисли за нея като дреха, която винаги ще бъде на мода. Нещо повече – тя винаги ще привлича вниманието.

Настаняваме се зад волана и се озъртаме наоколо. Кожата и благородното дърво не са нещо ново, но в това кабрио те са перфектни. Нищо излишно, нищо липсващо. Помислено е за най-незначителните детайли. Как иначе ще си обясниш хармонията между цвета на шевовете на кожените седалки и цвета на кантовете на стелките. Това няма да го предвиди дори светски лъв от класата на Евгени Минчев…

Палим двигателя, актуалните напоследък старт/стоп бутони при Maserati GranCabrio отстъпват на стандартния ключ. ОК, обичаме старата школа. И си казваме наум, че от тук започва истината. Звукът е великолепна класическа пиеса. Италианска. Компании като Maserati командироват служителите си при акустици и в звукозаписни студиа за да открият магическия саунд, който разтваря дебели портфейли. Говорим за нещо като пиеса от химерен италиански Моцарт, изпълнена от V8 оркестър.

Когато запалиш двигателя на подобна кола се изненадващ от тихия звук. Повече го усещаш със задника си, отколкото го чуваш. С откритото Maserati обаче ниския гърголещ звук се чува съвсем отчетливо. Галиш педала на газта, за да направиш средни обороти, и тогава 8 цилиндровия оркестър разгръща партитурата, за да изсвири основната мелодии. А тя е плътна, басова и внушителна. И много ентусиазираща, защото само загатва за предстоящата кулминация. Която е необуздано кресчендо, неминуемо разпъващо лицето в наслада. Не казвай, че не ти харесва, защото знаем, че лъжеш. Никой не би устоял пред истерията на тези 7000 об./мин.

Следваща предавка и нов шут в задника на 440-те расови коня от Модена, Италия. Които изстрелват GranCabrio в спринта от 0-100 за 5,3 секунди. Блинк, блинк и си там. Още по-добре ти става, след като научиш, че двигателят всъщност е на майсторите от Ferrari. Същия агрегат откриваме и в култовото Alfa Romeo 8C Competizione. Това със сигурност увеличава амбицията да сриташ педала на газта, и да разтресеш тази красавица. Само за да установиш, че GranCabrio е като засмукано в пътя. Но пък в същото време, задното предаване му позволява лежерни хулигански изпълнения. Скоростната кутия е автомат, който споделя контрола върху предавките чрез хромирани лостчета зад волана. Заиграването с които може да бъде наистина забавно.

Интересното около този автомол е фактът, че пред нас стои първото 4-местно кабрио на Maserati. За 96-те години през които съществува, марката с тризъбеца не е обаждала подобен автомобил. Като в спортното кабрио и 4-те места са си съвсем валидни. Т.е. вдъхновяващите крюизи с GranCabrio могат да бъде реализирани с компания. Какво по-хубаво?

Двигател  
Работен обем: 4,691 cм3
Максимална мощност: 323 kW (440 к.с.) при 7000 об/мин.
Въртящ момент: 490 Nm (50 kg/m) при 4750 об/мин.
Размери и тегло  
Дължина: 4,881 mm
Ширина 2,056 mm
Височина: 1,353 mm
Междуосие: 2,942 mm
Диаметър на завой: 12.3 m
Обем на багажника: 173 l
Чисто тегло: 1,887 kg
Максимално: 2,280 kg
Разпределение на масите: 49% отпред; 51% отзад (вдигнат гюрук)
48% отпред; 52% отзад (свален)
More from Бранимир Николов
Какво е усещането да караш кола с 452 км/час?
И ние не знаем, но Racelogic пуснаха видео за всички такива като...
Read More