Алекс Северински: Руснакът, който осъди Toyota за много милиони

Алекс Северински, руски емигрант в Съединените щати, започнал кариерата си като проектант на противотанкови оръдия в Киев е патентовал бензиново-електрическите хибриди. Годината е 1994. Toyota използват модификация на неговата система от първия си Prius досега. От `97-ма до миналия месец - без неговото позволение.

Алекс Северински, руски емигрант в Съединените щати, започнал кариерата си като проектант на противотанкови оръдия в Киев е патентовал бензиново-електрическите хибриди. Годината е 1994. Toyota използват модификация на неговата система от първия си Prius досега. От `97-ма до миналия месец – без неговото позволение.

Три години след издаването на патента за високоволтовите хибриди, Toyota продава първия си хобрид Prius. Адвокатите на японската компания обявяват в съда, че ситуацията е като с Бойл и Мариот. Едновременно и независимо един от друг двете  страни стигат до един и същ извод. Без да си надничат в тетрадките.

Руският инженер с дипломи от Харков и Москва обаче изпреварил многобройните гении от политехниката в Токио. И по тази причина поискал между четвърт и половин процент от цената на всяка хибридна Lexus и Toyota. Или по $98 средно за автомобил, продаден в над 1 милион екземпляра.

След няколко съдебни дела, различни присъди, обжалвания и т.н. Алекс Северински и юридическият отдел на Toyota постигнаха извънсъдебно споразумение. Неговото съдържание остана тайна за на медиите, но милионите в него със сигурност са много. И със сигурност заслужени.

More from Бранимир Николов
Volvo Trucks Bulgaria: Братята Пулеви и братята FH
Отдавна не сме се натъквали на толкова готино автомобилно (добре де, камионджийско)...
Read More