Опел Астра: Приятната изненада

Някой предполагал ли е, че масовите, семпли и надеждни Опели ще печелят точки в конкурсите за красота? И то с един от най-тиражните си модели. Новата Астра е истинска хубавица и този факт няма как да остане незабелязан. Скокът в естетиката е толкова впечатляващ, че те кара да се чудиш дали всичко останало в новият Опел Астра е толкова по-добро. Отговорът на БГ Автоблог е на клик разстояние.

Някой предполагал ли е, че масовите, семпли и надеждни Опели ще печелят точки в конкурсите за красота? И то с един от най-тиражните си модели. Новата Астра е истинска хубавица и този факт няма как да остане незабелязан. Скокът в естетиката е толкова впечатляващ, че те кара да се чудиш дали всичко останало в новият Опел Астра е толкова по-добро.

Действително Опел направиха с Астра това, което направиха със старата Вектра, преродила се във великолепната Инсигния. Която спечели и крайно престижната титла „Автомобил на годината”. Новата Астра е красива, обажда модерни двигатели, а интериорът й няма нищо общо с този на колата, която заменя. Красиви и плавни линии, гарнирани със закачливи елементи и удобни решения за пътуващите и водача. Включително джобове за бутилки с обем от 1,5 л. в предните врати – истинска рядкост при модерните автомобили.

Така, предложението на Опел в свръхнаселения клас на компактните хечбеци става особено интересно и предизвикателно. Европейските лидери в лицето на Форд Фокус и Фолксваген Голф имат съперник, който ги настига по точки, а в някои ситуации дори ги изпреварва. Със серия интелигентни технологии и провокативни решения, Опел Астра изоставя амплоато на някак дървената, но надеждна машина. И се превръща в комплекс от техника, естетика и удобство. Истински приятна изненада.

Дизайнерският език на тази кола продължава линията от Инсигния. Предницата внушава авторитет, когато застане в огледалото ти за обратно виждане. Но в нея няма крещящи елементи, като при Пежо, например. Линията, която тръгва зад предните колела и свършва в задните врати носи щипка фънк в композицията, а вливащата се в задното стъкло дъга на прозорците я прави балансирана и завършена. Приятните детайли като красиви 17 цолови джанти, дискретен спойлер върху багажника и надписът Turbo допълват всичко това.

На пътя новата Астра се държи много добре, уверена е при крейсерска скорост и е крайно устойчива в завой. Истинска изненада е торсионното й окачване отзад, което е по-старата, по-евтината и по-слабата система в сравнение с мултилинка, който предлагат топ конкурентите Голф и Фокус. От Опел твърдят, че за тях би било по-евтино да адаптират задното окачване на Инсигния (мултилинк), вместо да усъвършенстват със серия от патенти отдавна остарялата торсионна щанга. Но с техния подход имат решение, което е с ниско тегло, малък обем, а производството и обслужването му не е толкова скъпо.

Така, автомобилът е свръхстабилен при магистрална скорост в завоите на АМ Хемус, който е личният тест на БГ Автоблог за качествата на едно задно окачване. В по-остри завои и с по-ниска скорост установяваме, че предницата следва уверено зададената траектория, а слабата склонност към недозавиване се коригира с финес от електронната програма за стабилност. Този финес е толкова нетипичен за Опел! Тук нещата трябва да стават отсечено, отчетливо и без капка от съмнение какво точно се е случило…

Двигателят, с който е екипирана Астрата на БГ Автоблог е 1,4 литров бензин с компресор и примамливите за семеен хеч 140 к.с. Това е един от модерните двигатели, които вадят много мощност от малък работен обем, обаждат впечатляваща икономичност и са по-близки до екологията, отколкото до спорта. Всичко това обяснява мудността при старт и развъртането на мотора при над 4 хил. оборота, когато суперчарджърът започва да пълни всмукателния колектор. Така стандартното изпреварване, което стартира от около 3000 оборота започва доста мудно, за да приключи в почти излитащ автомобил, който вече се е прибрал в своята лента. Т.е. като при всеки двигател със суперчарджър, изпреварването може да е безпроблемно, но само ако стартира от много високите обороти.

За сметка на това, 1,4 литровия турбодвигател се отблагодарява с впечатляваща икономичност. Среден извънградски разход от около 6 л./100 км. е повече от добре за всеки бензинов автомобил с тегло над 1 тон.

Сред най-хитрите моменти в новата Астра са вече познатата система за контрол върху твърдостта на окачването, наречена FlexRide. Бутонът „sport” скъсява хода на пружините и дава усещане за по-директен контакт с настилката, докато копчето „tour” води до плавно преодоляване на неравностите, а режимът “стандарт” е някъде по средата. Интересна е промяната в цвета на задното осветяване на километража и оборотомера. При активиран „sport” бутон те са червени и нашепват агресия, докато при „tour” предлагат спокойна, светлосиня подсветка. Интересна е и системата OpelEye за разпознаване на ограниченията на скоростта, която учудващо за изкуствен интелект работи почти безпогрешно. И то в България, където пътната сигнализация търпи тежки критики. При подминаване на ограничителен знак (скорост, изпреварване) или за край на ограниченията, те се изписват върху централния дисплей. В случай, че решите да ги игнорирате – дисплеят реагира с ненатрапчиво примигване. Перфектно решение за всеки заплес.

Става или не става?

Ако сред важните за един автомобил качества нареждаш дизайна, балансираната цена, качествения интериор и надеждността – определено да! Ако учудващо държиш на леко консервативния и праволинеен опел-подход, пробвай с нещо друго. Но не се сърди, ако за същите технологии ти поискат повече пари и ти ги предложат в леко скована черупка. Новият Опел Астра разбива този мит за себе си и се превръща в една приятна изненада. Която определено си струва.

More from Бранимир Николов
Nissan Murano CrossCabriolet: Носорог с френски педикюр
Първото Murano беше сред първите машини, които дръзнаха да направят пряка връзка...
Read More