Hennesey Venom GT: 725 – 1200 к.с. лудост. Венозно

Брутална американска сила в къси британски дрешки... Филм на ужасите с много изгорял каучук, излочени резервоари и стресирани зрители. Били сме на такива прожекции с Shelby Cobra и Ford GT в главните роли. Брутални американски двигатели, натъпкани в малки европейски купета. И искаме още от тях! Хенеси Веном ГТ предлага точно това.

Брутална американска сила в къси британски дрешки… Филм на ужасите с много изгорял каучук, излочени резервоари и стресирани зрители. Били сме на такива прожекции с Shelby Cobra и Ford GT в главните роли. Брутални американски двигатели, натъпкани в малки европейски купета. И искаме още от тях!

ОК, казва Джон Хенеси, тексаският повелител на конските сили, който бърка в най-горещия катран, за да подпали на дявола копитата. И да го накара да тича сред облаци от изгоряла гума и смрад на феродо. Именно с това „ОК” на Джон Хенеси, стартира проекта за Venom GT. Минимум тегло, максимум сила. В случая това означава купе от Lotus Elise и двигател от Chevrolet Corvette ZR1. За да се получи нещо като киборг с имплантиран с ядрен реактор.

„Това не е първият път, в който Великобритания и Америка обединяват усилия, за да произведат оръжие за масово изстрелване”, казва при представянето Джон Хенеси. „Преди повече от половин век, американският изтребител Мустанг Р51 влезе в историята с двигателите Merilin на Rolls-Royce. Днес, Hennesey Venom GT обещава да постави нови стандарти в съотношението между мощност и тегло, както и да създаде напрежение в днешния пазар на суперавтомобили”.

Дизайнът на шасито при Hennessey Venom GT е дело на Lotus. Малката британска компания, основана от сър Колин Чапман все още пази неговото кредо „Минимум тегло”. Lotus винаги са били известни с почти микроскопични купета, благословени с отлично окачване. И с много по-ниска мощност от конкурентите, машините на сър Колин са успявали да измъкнат победи от легенди като Ferrari и Maserati. И така, психопатите от Hennesey решават, че за венозно инжектираната лудост Venom GT няма по-подходящо шаси от това, което обикновено се разхожда с 1,8 л. двигател на Toyota със скромните 135 к.с.

От територията на малолитражките, преместваме няколко стотици конски сили нагоре и пристигаме на територията на американските V8-ци. Които от десетилетия карат онова нещо под лъжичката на всеки рацер не просто да играе, а да танцува. За Venom GT е използван именно V8, който намираме под предния капак на митичния Corvette ZR1. И ако в най-бързия и най-скъпия Corvette, 6,2 литровия двигател предлага мощност от 620 к.с. (ускорение от 3,6 сек.), за нуждите на Venom GT тексаските магьосници от Hennessey са увеличили резултатите му с 15% до 725 к.с. От компанията обещават и варианти с по 1000 к.с. и 1200 к.с., благодарение на принудителното турбопълнене. Това колосално количество мощност ще стига от централно разположения двигател до задните колела чрез 6-степенна скоростна кутия от Ricardo. Които работят за Шампионската лига в автомобилостроенето в лицето на играчи от калибъра на Bugatti Veyron и WRC отбора на Ford.

Така стигаме до върховия елемент в лудостта на Venom GT. А именно фактът, че този автомобил става първият, който побеждава Bugatti Veyron по коефицента мощност към тегло. Упътени към постигането на тази цел, в Hennessey не пестят от карбона и изработват от него дори и джантите. Така Venom GT обажда 710 к.с. за тон, докато 16-цилиндровия Veyron остава далеч назад с 446,3 к.с. за тон. Чисто практически, подобни стойности при този показател означават опит на белите ти дробове да излетят през ребрата заради мълниеносното ускорение.

Венозната лудост на тази кола се нуждае от усмирителна риза. Здрави каиши, които да помогнат на руския олигарх зад волана й да поддържа правата линия и способността да не излети на първия завой. Тяхната роля се изпълнява от програмируем тракшън контрол, а централно разположения двигател осигурява отлична разпределение на масите между предната и задната ос. Теглото на карбоновия Venom GT е колосално ниските 1071 кг. За сравнение, Bugatti Veyron e точно два пъти по-тежък. Аеродинамиката на лудото Hennesey се контролира чрез динамично задното крило, променящо позицията си в зависимост от скоростта и пътните условия. Отново тези два фактора определят височината и твърдостта на окачването, които се контролират автоматично.

Hennesey ще тунинговат двигателя на Corvette ZR1 във фабриката им в Тексас. След това, агрегатите ще бъдат изпратени във Великобритания, където ще бъдат добавяни към купетата на Lotus. Когато това се случи, всеки един Venome GT ще бъде тестван на пистата Silverstone, а на всеки собственик ще бъде осигурен еднодневен инструктаж от тест пилот. На писта в САЩ или Великобритания, в зависимост от мястото на доставка. Цялото това трансатлантическо усилие е с цена от почти скромните за дисциплината „суперавтомобил” $600 хил. Джон Хенеси доволно се хвали, че вече има 4 поръчки за Venom GT като допълва, че очаква клиенти най-вече от САЩ, Великобритания, Русия и Арабския свят.

More from Бранимир Николов
Автомобил на годината 2015: Номинации и прогнози
Както винаги по това време, БГ Автоблог съобщава номинациите в конкурса „Автомобил...
Read More