Додж Вайпър: Свърши се

Феновете на големите и мощни автомобили със сигурност тъгуват. Това лято беше последното за легендарната „Пепелянка”. Като всяко хубаво нещо и Dodge Viper има своя финал. Той е в лицето на златисто жълто купе с ленти в меден цвят, произведено по поръчка на семейство Ан и Уейн Раух. Които са най-крупните колекционери на Viper с около 40 екземпляра в гаража им. Блазе им.

от сп. Автожурнал

Феновете на големите и мощни автомобили със сигурност тъгуват. Това лято беше последното за легендарната „Пепелянка”. Като всяко хубаво нещо и Dodge Viper има своя финал. Той е в лицето на златисто жълто купе с ленти в меден цвят, произведено по поръчка на семейство Ан и Уейн Раух. Които са най-крупните колекционери на Viper с около 40 екземпляра в гаража им. Блазе им.

Последният от тях обаче е най-впечатляващ. В това се убедиха над 400-те гости на прощалната церемония във фабриката на Конър Авеню в Детройт, щата Мичиган. Всички те разгледаха уникалния Dodge Viper в златисто-бронзов цвят и се убедиха, че колата е наистина специална. Боята е уникална и произведена специално за този автомобил. Алуминиевите дажанти са пръснати в тъмен графит, а отвътре последният Viper впечатлява със кожен салон в бронзов цвят. В златно блестят много елементи от интериора, включително централната конзола.

Дали купето на Ан и Уейн Раух ще бъде последния Viper? Това зависи изцяло от Chrysler-Dodge. Кризата не стимулира продажбата на огромни V10 чудовища. Макар и легендарни като „Пепелянката”. Но от друга страна, това е серийният автомобил с най-добро време на Нордшлайфе-Нюрбургринг. Миналото лято, холандският пилот от WTCC Том Коронел записа 7:22.1 мин. за пробега на двайсетината километра от Северната дъга. С над 4 секунди по-бавно е Ferrari Enzo, още по-бавен е Chevrolet Corvette C6 ZR1, а Porsche Carrera GT и Bugatti Veyron са още по-назад.

Легендата на Viper започва в края на 80-те г., когато Chrysler са принудени от синдикатите да започнат производството на американски автомобил, който да замени произвеждания в япония Dodge Stealth, технологичен близнак с Mitsubishi 3000 GT. Така стартира работата по проекта Viper, най-забележителното в който е двигателят. Той е базиран върху LA мотора, който е влаган в камиони, лодки, пикапи, ванове и не толкова леки автомобили. За нуждите на спортния Dodge е използван блок от лят алуминий, тъй като чугунът е доста тежък. В началото, Chrysler са се стиснали и са отказали преработка на двигателя от двуклапанов в четириклапанов, тъй като не очаквали големи продажби. Вероятно по тази причина, първите Viper ползвали някои компоненти за окачването от пикапа Dodge Dakota. Въпреки това, тази кола е имала максимална скорост от около 290 км./час и е взимала 400-те метра старт от място за 12,6 секунди.

Така заживява легендата Viper, която отвлича сърцата на ентусиастите в едно изпълнено с мощност приключение. Доказано опърничава на пътя, „Пепелянката” е имала един огромен минус. И това са били спирачките. В сравнителните тестове на суперавтомобилите Viper винаги е бил плътно до или пред конкурентите си от Ferrari и Porsche. Но винаги се провалял при тест на спирачките и то със много. Добавянето на антиблокираща система не помогнало особено на Viper и този проблем намира решението си в края на 90-те години.

Засега не е ясно дали ще има нов Viper. В окото на финансовата буря,  Chrysler бяха обявили марката за продажба, но след като единствената оферта беше на стойност 5,5 млн. долара до сделка така и не се стигна. В момента щатската компания е част от FIAT, като е малко вероятно италианците да подпишат инвестирането на много милиони долари в разработката на нова „Пепелянка”. Особено на безнадеждно остарялата и лишена от потенциал моделна гама на Chrysler.

Въпреки това, прераждането на Viper може да даде огромен импулс на компанията. И много радост във вече покорените сърца на ентусиастите.

More from Бранимир Николов
Peugeot 4008: Ценови шок
Да газиш храсталаците във високопроходим автомобил е последното нещо, което се очаква...
Read More