Alfa Romeo TZ3 Corsa: Истинската история

Немският колекционер прокарва треперливи пръсти по лакираните каросерии, поглъща ги с очи. И мечтае за още. За нова Alfa от Zagato. Следва топъл разговор между сърдечен почитател и великолепен изпълнител, който води до това, което виждате на снимките. Alfa Romeo TZ3 Corsa, с каросерия от Zagato. Произведена е в един единствен екземпляр и е собственост на германеца Мартин Кап, който преди година крачеше нетърпеливо край холандската писта Зандворт.

Пролетта на 2009-та година. Германският колекционер Мартин Кап крачи бавно край холандската писта Зандворт. С разтуптяно сърце, той се приближава към личния си рай. Към мястото, събрало всичките му адреналинки на едно място. А те гостуват на Zandvoort Tribute – събитие посветено на каросерийното ателие Zagato и тяхната работа за марката Alfa Romeo. Именно тези уникални алфи са голямата любов на състоятелния германец. Той притежава шест от най-редките екземпляри и пристига на холандската писта, за да се наслади на други 130 уникални Alfa Romeo, белязани от почерка на каросерийното ателие Zagato.

Немският колекционер прокарва треперливи пръсти по лакираните каросерии, поглъща ги с очи. И мечтае за още. За нова Alfa от Zagato. Следва топъл разговор между сърдечен почитател и великолепен изпълнител, който води до това, което виждате на снимките. Alfa Romeo TZ3 Corsa, с каросерия от Zagato. Произведена е в един единствен екземпляр и е собственост на германеца Мартин Кап, който преди година крачеше нетърпеливо край холандската писта Зандворт.

Това е истинската история на този автомобил. Нищо, че според съобщението на Alfa, TZ3 Corsa е създадена, за да отбележи 100 годишнината на Alfa Romeo. Прес-съобщенията на Zagato пък отбелязват, че този автомобил е проект, с който се отбелязват 90 години от сътрудничеството между Alfa и Zagato. Далеч не обвиняваме двете марки в лъжа, просто фактите са други. Един влюбен в тази симбиоза германец прави Alfa Romeo TZ3 Corsa реален и възможен.

Тази пролет, тя бе показана за първи път на свръх ексклузивния конкурс за елегантност за ретроавтомобили Villa d`Este. Лачената проява се превърна в плацдарм за премиерите на най-елитните проекти и червената Alfa Romeo TZ3 Corsa достойно се нарежда сред тях.

Честно казано, тази кола е впечатляваща. Силуета й напомня на симбиоза между италианско GT от 60-те г. и днешен Corvette. Италианците от Alfa твърдят, че тази хубавица далеч не е дизайнерско упражнение, т.е. прототип в една бройка. А съвсем истински състезателен автомобил. Но дори това не оправдава стикерите върху каросерията на Alfa Romeo TZ3 Corsa. Нямаме нищо против тях, четирилистната детелина на Quadrifoglio е най-желаният статус символ за всяка Alfa. Все пак, от 30-те години насам с този символ се обозначават върховите изпълнения на марката от Милано. И от тогава досега, този етикет е гордост за истинския алфист с quore sportivo в гърдите си. Въпреки това, тези стикери върху Alfa Romeo TZ3 Corsa изглеждат някак наивно върху изящните форми на каросерията на Zagato.

Тя е изградена върху карбоново шаси, около което е построена тръбна рама. Върху нея са разположени олекотените алуминиеви панели на каросерията. Техниката е на великолепната Alfa Romeo 8C Competizione. Която пък разчита на 4,2 литровия V8 на Ferrari, с който се пъчи и новото Maserati Gran Turismo. Този двигател предлага 420 черни италиански кончета, галопиращи с юздите на 6 степенна секвенциална скоростна кутия. Тъй като говорим за състезателен автомобил, луксът при Alfa Romeo TZ3 Corsa остпъва пред спартанския интериор на спортистите. Теглото е свалено до 850 кг., колкото тежи най-постната Fiat Panda, която можете да си купите днес. Това прави по над 500 к.с. за тон, което е по-добър коефицент от този на вездесъщия Bugatti Veyron. От Zagato твърдят, че Alfa Romeo TZ3 Corsa е способна да набере първите 100 км./час за 3,5 сек. без помощта на турбини. А максималната скорост е около 300 км./час.

Тази кола е последният щрих към преплетените истории на Alfa Romeo, Ferrari и Zagato. Колкото и невероятно да звучи за die hard феновете на Ferrari, в началото на миналия век Енцо Ферари е подготвял състезателни алфи. Италианецът се занимавал с двигателите и окачването, а каросериите поръчвал на Zagato. Така, неговият отбор Скудерия Ферари с коли Alfa Romeo е мачкал всичко живо в надпревари като Миле Миля (1000 мили) и Тарга Флорио, докато в един момент алфистите решили да направят собствен отбор. С това принудили Енцо да напусне. Срещу свободата си, старият Ферари се съгласил да не се състезава 4 години, през които подготвял свой собствен автомобил. Alfa продължават да работят със Zagato, но Ferrari произвежда сам своите автомобили. Години по-късно, марката от Модена позволява на колегите си от Милано да работят върху техни автомобили.

Днес Ferrari е спортна легенда, Alfa Romeo влиза отново на американския пазар, а Zagato прави дизайни на състезателни автомобили, трактори, електрокари и високоскоростни влакове. Техните истории винаги са били свързани. И Alfa Romeo TZ3 Corsa е естествено продължение на тази връзка. Безспорно, от красивите продължения.

More from Бранимир Николов
Финалистите за кола на годината в България 2017
Ясни са финалните претенденти в българския конкурс за кола на годината за...
Read More