BMW 335i купе: Момчешката мечта

Това е BMW 335i купе. С барнат дизайн, но някак сливащ се с тълпата. Наистина динамичен, но твърде плавен за компактен спортяга с над 300 к.с. Иновативен с туинскрол турбината, но старомоден с линията от номерирани бутони за контрол на аудиото. Една хомогенна смес от противоречия, която всяко момче би искало да притежава...

От GT Magazine

Преди време се видях с приятел от ученическите години, с който бяхме позагубили връзка. Уговорихме се той да ме вземе с неговата кола. И се стигна до един от онези моменти, в които чакаш някой да дойде отнякъде, а ти не му знаеш колата. Озърташ се като ветропоказател и надничаш зад волана на всяка бричка. Докато не изникна едно тъмносиньо BMW 3 купе, а зад волана му беше въпросното приятелче. Скачам в баварката със смях и думите „BMW! Тойка! Купе! Само Golf-ът може да е по-типичен”. Той ме погледна учудено и каза „Защо? Супер ми е колата!”

Действително колата му е супер. Така мислят този мой приятел, както и всеки нереализиран квартален гангстер или внезапно замогнал се предприемач от среден калибър с афинитет към силовото шофиране. Уличните каубои и много отраканите юпита обожават баварките, а третата серия е почти задължителния избор. И това не е случайно.

Купето на 3-та серия носи магията на ненатрапчивата красавица, с която всеки иска да бъде. Вечната кралица на бала на компактните спортни автомобили. Летвата, която всички останали опитват да прескочат. За да се настанят в сърцето на анонимния мачо по убедителния начин, по който 3-та серия на BMW го направи.

Обновеното наскоро 335i купе разхожда трилитров, шест цилиндров редови бензинов двигател с максимална мощност от 306 к.с. За разлика от Е93 с двигател N54, който е с две турбини, новото издание на двигателя N55 е с един, туинскрол компресор. На хартия, разлика в цифрите няма – промяната е в кривата на въртящия момент, който при N55 идва малкопо-рано и доста по-плавно в сравнение с предшественика.

Туинскрол технологията е много интересна. До неотдавна, тя беше предлагана единствено от авторитетни тунери като допълнително оборудване за заводски бегачки. Идеята на туинскрола преодолява проблема, породен от съпротивлението на класическия турбокомпресор с налягането на отработените газове. Част от тях се връщат в горивната камера и това влошава качеството на горивния процес. Грубо казано, туинскролът обработва изходящите газове само от цилиндрите, чиито изпускателни клапани в момента са отворени. Така съпротивлението не връща отработени газове към цилиндрите с отворени към същия момент всмукателни клапани. Това резултира в по-добър аванс на запалването, по-добро изгаряне, по-плавно разгръщане на мощността и почти неусетна турбодупка.

Когато сриташ педала на газта, реакцията е крайно непривична за кикдаун на турбодвигател. Няма ритник в седалката, нито крясък на двигателя. Единствено свистенето на турбините, съпроводено с характерното кашляне при смяната на предавките подсказват турбо-уменията на 335i купе. Окачването е перфектно и не просто подсказва, а натрапва топ класата на BMW. Разпределението на масите води до брилянтен баланс на пътя, благодарение на който описваш грабващи дъха завои. А излизането от тях е съпроводено с плавно разгръщане на мощността на двигателя, контролирана от 7 степенна автоматична трансмисия с двоен съединител. В чест на истината, всичко в тази кола се случва твърде плавно за BMW с над 300 коня. Но това е измамно, тъй като 335i купе е сред наистина малкото коли днес, които могат да активират тракшън контрола при ускорение на права линия на 4-та предавка. Феновете на граничните режими могат да получат нужната острота при контрол над предавките чрез лостовете зад волана, когато червената зона на оборотомера ще доближава стрелката за повече време. Ако двойният съединител не им е по вкуса, винаги могат да разчитат на класическата 6 степенна механична скоростна кутия.

Интериорът е стегнат и приятен, но ни изглежда малко по-клаустрофобичен в сравнение с предишното купе на 3-та серия (Е46). За разлика от Х6, в който се чувстваш като в гигантски леген, седалката е комфортна без да се търкаляш в нея. BMW са способни да те ограбят за готина интериорна комбинация от кожа и дървен фурнир, но пък резултата ще е неустоим. Все пак това е марка, която ти продава падащите задни седалки за 749 лв (за версията седан). Нищо, че системата от панти и ключалки се нарича „Отвор товарене, включително ски сак”, като последния представлява дупка в седалките с прилежащ чохъл… Баварците ще ти поискат и гръмотевичните 592 кинта в български левчета за иначе задължителния USB вход. Но пък на чутовните цени за екстри и допълнително оборудване, които BMW събира, се дължи известна част от отличните финансови резултати на компанията.

Това е BMW 335i купе. С барнат дизайн, но някак сливащ се с тълпата. Наистина динамичен, но твърде плавен за компактен спортяга с над 300 к.с. Иновативен с туинскрол турбината, но старомоден с линията от номерирани бутони за контрол на аудиото. Една хомогенна смес от противоречия, която всяко момче би искало да притежава. Ненатрапчивият подгласник на М3, който всички искат да разходят. С емблемата на една от най-силните търговски марки в бизнеса с автомобили.

Но срещу всичко това се изправя ценна, съпоставима с тази на Nissan 370 Z. Т.е. въпросът „става или не” за този автомобил има своя логичен отговор. Става, стига да можеш да си я позволиш. Но ние в GT Magazine знаем, че за същите пари можеш да получиш доста повече. С изключение на магията на синьо-белия пропелер. А тя е наистина ценна.

More from Бранимир Николов
МОТОЛЕК за твоята кола
Попадали ли сте някога в ситуация, в която трябва да избягате от...
Read More