Audi RS 5: Първа, втора и си с превишена скорост. На магистралата

Днес пред нас е Audi RS 5, продължението на горещата Ауди традиция за много мощност в средния клас. А тя е наистина гореща. Който е недоволен от 350-те к.с. на Audi S 5, може да си го поръча в хардкор версията RS 5 с 444 к.с. То е не само по-бързо, но и доста по-скъпо. Разликата в ускорението от 0-100 км./час между двете коли е половин секунда, а разликата в цената е колкото на приличен хечбек.

Минаха 15 години от появата на първото Audi RS. Това беше комбито 80, което във версията си RS 2 Avant разтърси представите за пътно поведение и мощност в средния клас. Тази кола разхождаше най-изпиления 5 цилиндров двигател на немската марка и се сглобяваше в заводите на Porsche, там където беше произвеждан и легендарния боец 959.

Днес пред нас е Audi RS 5, продължението на горещата традиция за много мощност в средния клас. А тя е наистина гореща. Който е недоволен от 350-те к.с. на Audi S 5, може да си го поръча в хардкор версията RS 5 с 444 к.с. То е не само по-бързо, но и доста по-скъпо. Разликата в ускорението от 0-100 км./час между двете коли е половин секунда, а разликата в цената е колкото на приличен хечбек.

Отвън ще го познаете по издутите калници, динамичното антикрило на багажника, по-ниското окачване, обтекателите под заднята броня и по звука. Голямата игра обаче се играе под предния капак, където живее преработеният V8, 4,2 литров FSI двигател на концерна VW. И като почти всеки бензинов агрегат на Audi, разчита на директно впръскване на горивото в цилиндрите под налягане от 120 бара. Двигателят дава максималната си мощност от 444 к.с. при крещящите 8250 об./мин., но истинската интрига е в диапазона между 4 и 6 хил. об./мин., където е максимумът от въртящия момент в размер на 430 Nm.

Като всяка изключителна кола, а купето Audi RS 5 е именно такова, и тази кола предлага впечатляващи екстри. Като възможността да си настроиш колко лек да бъде волана, скоростта на реакция на педала на газта, скоростта на смяна на предавките и стабилността на окачването. Всичко това е възможно чрез системата Audi Drive Select, която адмирираме като технологичното чудо, предлагащо максимално много възможности за избор. Все пак това е същността на демокрацията.

Куатро задвижването, характерно за RS модификациите захапва асфалта и изстрелва купето с неимоверна скорост. Двойното предаване обаче е недостатъчно и без launch control Audi RS 5 не би могло да набере скорост без вонящ на каучук дим. Тук на помощ идва и автоматичната скоростна кутия с двоен съединител, която в случая е 7-степенния S-Tronic на Audi. Специално за RS 5, той е подсилен, за да удържи гигантската мощ на V8 двигателя. Трансмисията може да работи в три различни режима – автоматичен, комфортен и спортен. Смяната на предавките може да става, както от лоста между седалките, така и от щифтовете зад волана.

Това са част от подробностите, които водят до феноменалната ситуция, при която вкарваш първа, изпъваш до 7 хил. оборота, втора и … вече си с превишена скорост. На магистралата. Винаги е било пленяващо да се движиш със скорост от над 100 км./час на втора предавка. И Audi RS 5 далеч не прави изключение.

Тевтонската предвидимост на тази кола се дължи на динамичното разпределение на мощността между предния и задния мост. При нормален режим на шофиране то е 40/60 в полза на задния мост, докато при екстремни ситуации задните колела получават до 80% от въртящия момент. Завоите се описват перфектно с лека склонност на предницата да недозавива при остър завой с повече газ.

Дали е добра? На пазара в момента има по-вълнуващи и по-вдъхновяващи автомобили в ценовата категория от около 70 хил. евро. Но нито една от тях не е толкова комплексна и добра във всичко. Точно тази хомогенна смес от мощност, увереност и харизма я дават само четирите кръга върху предрадиаторната решетка на Audi RS 5.

Tags from the story
, , ,
More from Бранимир Николов
5 неща, които ще научиш ако караш кабрио в БГ
Животът се стече така, че авторът на тези редове по чиста случайност...
Read More