5 МНОГО красиви детайла

Красотата е навсякъде около нас, но успяваме ли винаги да я забележим? БГ Автоблог го играе щедро и споделя естетическата наслада, която няколко автодетайла могат да доставят. Факт, авточастите могат да бъдат красиви! И то много! Виж кратка селекция от 5 много красиви детайла ...

От GT Magazine

5. Карбуратори Weber

Наистина жалко, но инжекционът спечели боя с карбураторите толкова безапелационно, колкото Бойко Борисов ще бие Чък Норис на канадска. Карбураторите Weber бяха, пък и все още са онова парченце швабска технология, която можеш да намериш в двигателите на Ferrari, Aston Martin, Alfa Romeo, Ford GT 40 и Mustang, и дори в малолитражките на Peugeot. Все още се използват в щатите за хот роди и драг рейсинг. По тевтонски ефективни и учудващо красиви. Те са сред чарковете, които спонтанно те предизвикват да стиснеш ръката на този, който е сглобил автомобила ти.

4. Вратите на Koenigsegg CCR

Те са като вратите на Lamborghini, но по-готини. Те са като вратите на Mercedes SLS, но по-готини. Те са чистата красота на механиката. Първо издърпваш, после завърташ. Задължително трябва да паркираш на две педи от тротоара, тъй като да задереш тези врати в плочника е последното смислено изживяване. От шведската компания за бутикови спортни автомобили Koenigsegg наричат тези врати с името „дихедрал синхро-хеликс”. Явно е нужна докторска степен, за да разбереш какво точно означава. Тъй като никой в редакцията на GT Magazine не може да се похвали с научни подвизи, оставяме ви в неведение …

3. Триъгълният ротор на ванкеловия двигател от Mazda RX-8

Доказателството, че триъгълният ротор на ванкеловия двигател е естетическа наслада може да бъде открито под предния капак на всяка Mazda RX-8. Ако любопитството често пъти те води до някой от уебсайтовете с видеоклипове, задължително потърси клипче с напречен срез на роторен двигател в работен режим. Това вече е красота в движение. Чисто, просто и семпло. Гениално! Жалко, че ванкеловият мотор не може да се сравнява с традиционния двигател с вътрешно горене като ефективност и икономичност и японците от Mazda са последните мохикани, които предлагат този агрегат.

2. Огледалото за обратно виждане на Pagani Zonda

Те са като пеперуди кацнали върху цвете. Застинали за миг преди да полетят по насекомовите им дела. За тези моменти Гьоте казва „О, миг, поспри, ти си тъй прекрасен!”. Така поетът иска да превърне мига във вечност. От Pagani Zonda са успели с огледалата на тяхната машина. Те са лек и някак деликатен дизайнерски елемент, задължително изработен от карбон. Връзката им с каросерията е чрез извито рамо, което те кара огледалата на Zonda да изглежда, че се носят над самата машина.

1. Изпускателните колектори на Ferrari 312

Всички се впечатляват от барнат ауспух. Без значение дали е дебел кюнец, сдвоена тръба или композиция от 3, 4 или дори 8 (Bugatti Gallibier) ауспуха – това печели внимание. Една друга красота обаче се крие близо до двигателя и това са изпускателните колектори. Те се вият като змийско гнездо, за да осигурят най-доброто отвеждане на отработените газове и топлината извън двигателя. Колкото повече са цилиндрите, толкова по-сложна става тази система от тръби. Всички гънки и извивки са превърнати в шедьовър от инженерите на Ferrari, работили върху 312 – болид от F1 за сезоните между `66 и `69 г. с V12 двигател. Чиста красота!

More from Бранимир Николов
Ягуар F Pace вече е в България
Първият всъдеход на британската марка получи официалната си премиера на българска земя....
Read More