Съкровището на Персия

Реза Пахлави е бил султанът на Бруней на своето време. Иранският монарх е демонстрирал смущаващо либерални възгледи относно границите между държавен и личен бюджет. И така е финансирал впечатляващата си колекция от редки и уникални машини. Старите хора в Техеран все още си спомнят за магистралните гонки на шаха и престолонаследника...

от сп. Автожурнал

31 години след като Ислямската революция изпрати в изгнание династията Пахлави на иранския шах, неговата колекция от автомобили продължава да събира прах в музей близо до столицата Техеран. В подобното на склад помещение се пазят непокътнати около 160 класически и модерни за `60-те години суперавтомобили. Сред тях е и легендарното купе Mercedes-Benz 500K, единственото оцеляло от общо 6 произведени автомобила. Твърди се, че Хитлер е пътувал с тази кола малко преди началото на Втората световна война. А частен колекционер е предложил за бяло-зеления уникат сумата от $3 млн. То, както и останалите безценни експонати не се продават, тъй като местните власти вярват, че обсебеният от автомобилите монарх е харчил държавни пари за тях и те не трябва да напускат пределите на страната.

Галерия

Реза Пахлави е бил султанът на Бруней на своето време. Монархът е демонстрирал либерални възгледи относно границата между държавния и личния бюджет. Така е финансирал впечатляващата си колекция от редки и уникални машини. Старите хора в Техеран все още си спомнят за магистралните гонки на шаха и престолонаследника. Истинско състезание между тогавашните модели на Ferrari  и Lamborghini, с които е бил пълен гаражът на монархията.

Разточителната колекция на иранския шах дори предизвиква Имелда Маркос, съпругата на филипинския диктатор Фердинанд Маркос, легендарна с хилядите си чифтове обувки да възкликне: „Мен ме разпънаха заради няколко чифта обувки, какво да мислим за онзи мъж, чиято колекция от автомобили е разположена върху гараж с размерите на малък остров. Къде е правосъдието?”.

Днес, колекцията е почти непокътната и все така впечатляваща, както и по времето на иранския шах. Там е бронираният Rolls Royce, с който шахът показва на народа си новородения престолонаследник по пътя му от болницата в Техеран до двореца на монарха. Снимките показват и впечатляващото Bizzarrini 5300 GT, първото Lamborghini Countach, както и великолепното Lamborghini Miura.

Разходката из гаража на иранския шах определено оставя усещане за неговите предпочитания. Те са фокусирани най-вече върху италианските спортни машини – Ferrari, Bizzarini, Lamborghini, Maserati. Това вероятно се дължи на краткото изгнаничество на шах Мохамед Реза Пахлави в Италия, наложило се след като национализира петролните кладенци в Иран, и заради което страната му получава ембарго от САЩ и Великобритания.

Изобилието от статус символите на коронованите особи – Rolls-Royce, Bentley и Mercedes също впечатлява в музея, както и малкото на брой американски автомобили – няколко Cadillac, един Stutz и един Chrysler с турбинен двигател. Учудващо нито един Jaguar (като изключим един Daimler от 50-те години) и само две Porsche-та.

Снимките от „Националния автомобилен музей на Иран” са от унгарски фотограф, според когото се нуждаеш от добре информирани приятели в Техеран и от по-възрастни таксиметрови шофьори, които да те оставят пред подобната на склад постройка в градчето Карадж, на 30 км. от столицата на Иран. Той споделя, че колите са нахвърлени почти безразборно, а персоналът на музея, макар и любезен, няма представа за експонатите, много от които не са обозначени.

Така колекцията от автомобили на иранския шах стои застинала в неугледна постройка, която се финансира предимно от продажбата на билети и изпитва постоянен дефицит от средства за реставрация на уникалните автомобили. Персийски съкровища, повдигнати на крикове.

More from Бранимир Николов
Porsche 911 by Singer: Californication
Тези опечени от слънцето калифорнийци разкостват едно класическо Porsche и възстановяват почти...
Read More