Българското е-такси: Електрически ентусиазъм

Ентусиазмът в България е дефицит. За добро или за лошо, сме нация изградена предимно от хейтъри, злобюли и киселяци. Прекарваме повече време в недоволстване, отколкото в усилия да променим, това което ни прави недоволни. Ентусиазмът и усилията на студентите по дизайн в ТУ-София, техният ръководител проф. Сашо Драганов, както и подкрепата на Mercedes-Benz и Brabus са едно приятно изключение. За което си струва да се разкаже...

Ентусиазмът в България е дефицит. За добро или за лошо, сме нация изградена предимно от хейтъри, злобюли и киселяци. Прекарваме повече време в недоволстване, отколкото в усилия да променим, това което ни прави недоволни. Ентусиазмът и усилията на студентите по дизайн в Техническия университет в София, техният ръководител проф. Сашо Драганов, както и подкрепата на Mercedes-Benz и Brabus са едно приятно изключение. За което си струва да се разкаже…

След като наводниха медиите с шум за студентския проект за БГ Автомобил, наречен Universe, ТУ – София стартира нова автомобилна иницатива с името „e-taxi”. Идеята на този проект е създаването на малка автомобилна платформа за електромобил. Основният мотив в нейния дизайн е лесното и евтино надграждане до електротакси, малък електромобил или електрически пикап.

Студентите от ТУ – София вече са създали няколко дизайна, реализирани в мащаб 1:5. Един от тях ще бъде избран за прототипа, който ще бъде създаден в реален размер, като междувременно ще се изработи проект за интериор. След това ще бъде изграден и същинският автомобил. Той ще стъпи върху платформата на А или В класата на Mrecedes-Benz и ще бъде задвижван от електродвигатели в колелата. Те ще се хранят от батерии, от които се очаква да са достатъчни за пробег между 100 и 200 км. Той може да се удължи до 600 км. от малък бензинов или дизелов двигател, който ще зарежда батериите.

Идеята за е-такси е интересна по няколко причини. Една от тях е, че показва бизнес логика – модулната конструкция се произвежда лесно и евтино в различни версии. От друга страна, е-такси е екологичен с хибридното си задвижване. От ТУ-София отбелязват, че в Токио 20% от отделяните вредни  газове (CO 2) в градската среда са причинени от такситата. Броя на такситата от общия брой коли обаче е само 2%. И едно екотакси, би могло да допринесе за по-чистия въздух.

Проектът печели точки и заради дизайна. Той все още е много далеч, от това което трябва да бъде, но от друга страна е много по-добър от това, което беше при предишния проект Universe. Тук със сигурност отново ще помага бившият шеф на дизайна в Mercedes-Benz проф. Харалд Лешке, който застана зад ентусиазма на студентите и с Universe.

More from Бранимир Николов
BMW 1 M vs. Renault Megane RS 265 Trophy
Откъдето и да го гледаме, няма разумни аргументи, които да спасят реномето...
Read More