Fiat 500: Бонбончето

Тя е малка. Тя е сладка. Тя лови окото. Тя е бонбонче. Тя е Fiat 500. Автомобилният еквивалент на „суперготината-чанта-за-която-продавам-душата-си-разбираш-ли-ме!!!”... Кола, която общува с шикарния ретро дизайн по-добре, отколкото Наоми Кембъл се разбира с диамантите. Автомобилчето, което всички момичета си пожелават. Независимо от цената. Идеята на Fiat 500 е да бъде перфектният ретро аксесоар, който подхожда на всяка комбинация от дрехи в гардероба на модерната градска мацка. И безспорно, това се получава.

Тя е малка. Тя е сладка. Тя лови окото. Тя е бонбонче. Тя е Fiat 500. Автомобилният еквивалент на „суперготината-чанта-за-която-продавам-душата-си-разбираш-ли-ме!!!”… Кола, която общува с шикарния ретро дизайн по-добре, отколкото Наоми Кембъл се разбира с диамантите. Автомобилчето, което всички момичета си пожелават. Независимо от цената.

Идеята на Fiat 500 е да бъде перфектният ретро аксесоар, който подхожда на всяка комбинация от дрехи в гардероба на модерната градска мацка. И безспорно, това се получава. Дизайнът е подчинен на това да създаде симпатична, мъничка, ненатрапчива и в същото време, забелязваща се кола.

Интериорът е култов, създава усещане за кухня от 60-те години. С онези тумбестите, полуобли хладилници и с покривката на ситно каре. Таблото вместо от пластмаса е изградено от метал, лакиран в цвета на каросерията. Воланът е покрит с бяла кожа, а в центъра му има голям и лъскав черен кръг с хромиран кант, приютил емблемата на FIAT. Седалките са учудващо широки и с една идея по-меки. Но пък в една дамска кола те трябва да бъдат точно такива.

Fiat 500 събира в себе си много приятни екстри, като USB порта с Windows интерфейс, което означава, че можеш да боднеш в аудиото всеки mp3 плейър (без iPod, разбира се). Към това трябва да се добавят Bluetooth връзката между музикалната система и мобилния телефон, системата за задържане при потегляне по наклон, променливото серво на волана и панорамният стъклен покрив.

В града Fiat 500 е с една идея по-скоклив, отколкото трябва да бъде. Ясно е, че късата база предполага по-насечено поведение на пътя, осеян с много неравности,. Но сме търкаляли и други малки автомобили, които сякаш се справят по-добре с тази задача. Командите, подавани с волана и педалите сякаш минават през облак от парфюм преди да се превърнат в реално поведение. Съединителят е мек като пуловер от кашмир, газта е лишена от всякаква острота. Както и спирачките – деликатни в ефективността си.

Сред минусите на тази кола са откровено евтините пластмаси, вградени под таблото, адекватният за града, но все пак микроскопичен багажник от 180 литра, както и разположениете до скоростния лост бутони за ел. стъклата. 6-степенната скоростна кутия е почти задължителна за малък автомобил с цена около 30 хил. лв. с добър двигател и нужните екстри. Но от друга страна, шестата предавка е полезна на магистралата. Която определено не е силата на Fiat 500.

Особено с малкия двигател от 1,2 литра и 69 к.с. Смислен за града заради ниския разход (6,4 градско; 4,3 извънградско), но динамиката отсъства с ускорение от близо 13 сек. ускорение до 100 км/час. Изпреварването с този 8 клапанов мотор може да бъде доста изнервящо упражнение. Тягата му е слаба дори и при над 3000 об./мин, където трябва да търсим силата на атмосферната бензинка. Все пак от 69 к.с. и 104 Нм не може да се очаква нещо изключително.

Гледайте внимателно в това бонбонче. Fiat 500 ще е първата кола, с която италианската марка ще се върне отново на американския пазар след повече от 20 години прекъсване. И на която се възлагат еййй такива надежди…

More from Бранимир Николов
Финалистите за кола на годината в България 2017
Ясни са финалните претенденти в българския конкурс за кола на годината за...
Read More