Писмо до депутата Казак

Ще се разплача! Депутатът от ДПС Четин Казак е така затрогващ с апела си шофьорите на НСО и депутатите зад волана да не бъдат глобявани от КАТ. Милото народно избраниче е тъй ангажирано с тегобите на парламентарния гараж, който бил залян от фишове. Които „после някой трябва да обжалва”. Казак от ДПС очевидно желае в закона да бъде записано, че тези, които коват законите, закон не трябва да ги лови. Поне на пътя ...

Ще се разплача! Депутатът от ДПС Четин Казак е така затрогващ с апела си шофьорите на НСО и депутатите зад волана да не бъдат глобявани от КАТ. Милото народно избраниче е тъй ангажирано с тегобите на парламентарния гараж, който бил залян от фишове. Които „после някой трябва да обжалва”. Казак от ДПС очевидно желае в закона да бъде записано, че тези, които коват законите, закон не трябва да ги лови. Поне не на пътя …

снимка: БГ Нес
снимка: БГ Нес

!@P$*$#. Лея „нежни” слова по адрес на депутата Казак от ДПС и откровено наглата му оферта. И за да не съм голословен, ще отбележа няколко ключови (според мен) момента. Като този, че по време на комунизма всички бяхме равни, но имаше едни, които бяха по-равни. Днес е абсолютно същото, но поне не го пише в законите. Чл. 1 от Конституцията на НРБ отдавна е минало, но милиционерският маниер – не е.

В резултат, милата ни република се превърна в държавата на стикерите. Ако на предното стъкло имаш стикер на МВР, СДВР, МВнР, СБК, ВКС, НСО, НС и каквото там още съществува, значи имаш индулгенция от първо ниво. Също като едно време с лепенките на СИК, ВИС-2, Аполо енд Болкан, Зора Инс, 777 и т.н. застрахователи. Само, че едните бяха за пред крадците, а другите са за пред полицаите… Нелицеприятна аналогия, нали?!?

снимка: 24 часа
снимка: 24 часа

За да стигнем до днешния ден, когато се оказа, че изкуственият интелект на петдесетината камери по шосетата не бил програмиран да разпознава депутатското возило. По тази причина депутатът Казак от ДПС иска „в КАТ да се създаде регистър на автомобилите със специален режим като тези на Народното събрание и НСО”. За да може и тотално неориентирания изкуствен интелект да знае за кого правилата са по-обтекаеми. Т.е. да е ясно кои са равните и кои са по-равните.

В тази връзка, любезно предлагам на депутата Казак да бъде така добър да спазва правилника. Това, в което живеем (и шофираме) е пряка функция от качеството на неговата работа. И понеже той и немуподобните в 95% (депутати, политици, висши, средни и нисши чиновници и прилежащите им органи) са я свършили с четирите си букви, всички ние разполагаме с този резултат. Разбирам, че не му харесва, но е добре да знае, че и на мен не ми харесва. Вероятно повече, отколкото на него!

снимка: 24 часа
снимка: 24 часа

И тъй като дълбоко смятам, че работата на депутата Казак е точно толкова важна, колкото и моята собствена – да бъде така добър и да се въоръжи с време и спокойствие, с които да губи часове в минаването на относително кратки отсечки. Да чака докато мине поредния правителствен кортеж, докато блокираната линейка вие две коли по-назад. Ще го помоля и да си ползва хендсфрито, както и да не нарушава ограниченията на скоростта твърде грубо. Аз, както и още много шофьори, бихме оценили много високо, ако депутатът Казак и така важните за него шофьори на НСО и други обитатели на парламентарния гараж не секат пред мен левия завой от дясната лента. Както и ако не ме пререждат на светофара.

снимка: 24 часа
снимка: 24 часа

„Миризливите изпускания на овластените душици са изнервящи. Свойственото за всяка мижитурка е да иска да се покаже, че е нещо повече от другите… Че по някакъв начин стои над тях. Над закона! В тази реалност, нормалните хора псуват и карат напред. И не уважават и те закона.” Този пасаж е от една (според мен) много сполучлива статия за сп. „Авто Журнал” на абсолютно същата тема. Писах я преди близо 4 години.

Днес установявам, че въпреки безспорният ни напредък, признат от институции като ЕС, Световната банка, МВФ, Свети Петър и др., напредък всъщност … няма. Същото си е като едно време. Само стикерите са други.

More from Бранимир Николов
Електрическото MINI: Голямо разочарование
На всички ни се случва да допуснем левашки грешки поради обикновено недоглеждане....
Read More