6-ца, но не от тотото. От Mazda

Ако погледите, които събираш върху себе си те хранят по някакъв начин, вероятно вече си установил, че е много готино да събираш погледите с барната кола. Още по-добре е барната ти кола да бъде наистина красива. А всъщност най-готиното е да влезеш в нея и да я погалиш. След това накажеш. А на финала да се погрижиш за нея така, че тя да поиска още... Емпиричното наблюдение и изтощителните дидактични опити ни доведоха до твърди доказателства, че тази схема може да се приложи с успех не само при автомобилите.

От сп. Penthouse

Ако погледите, които събираш върху себе си те хранят по някакъв начин, вероятно вече си установил, че е много готино да събираш погледите с барната кола. Още по-добре е барната ти кола да бъде наистина красива. А всъщност най-готиното е да влезеш в нея и да я погалиш. След това накажеш. А на финала да се погрижиш за нея така, че тя да поиска още… Емпиричното наблюдение и изтощителните дидактични опити ни доведоха до твърди доказателства, че тази схема може да се приложи с успех не само при автомобилите.

Но социалните експерименти показват още, че номера е не толкова да събираш погледите, колкото да бъдеш различен. Защото човекът е социално животно и като такова освен от внимание, той се нуждае и от индивидуализъм. Тъй като заедно обитаваме държава, характерна с крайно еснафската си представа за индивидуализма е нужно да внесем няколко уточнения. Поне на терена на автомобилите. Golf-ът не е върха на сладоледа, Passat-a също. Това са перфектните коли за тези, които не искат да бъдат различни. За всички останали има френски хубавици, шведски баржи, нискобюджетни корейки, американски чудовища и японски техничарки.

Mazda 6 е от последните. Различна, интересна и необичайна без нито за миг да премине границата на добрия вкус. Със смел дизайн и хармонични форми, Mazda 6 е сред японките, които ловят окото. И то как! Острите фарове (двоен ксенон с адаптивно насочване) и дръзката физиономия загатват възможности под предния капак. Страничния силует е балансиран, а комби версията изглежда отлично. Багажникът й побира поне три трупа, за които се надяваме, че никога няма да ти се наложи да им търсиш транспорт. Визуалната композиция в екстериора на Mazda 6 финишира с два секси елипсовидни ауспуха, вградени в задната броня.

Отвътре този автомобил е свръхфункционален. Спретнато, семпло и подредено. Без дизайнерски изхвърляния и с качествени материали. Седалките са плашещо удобни, а синята подсветка на уредите интересно контрастира с ярко червените цифри. Все едно си в Токио, само че разбираш всички надписи. Но за разлика от Токио – в Mazda 6 е смущаващо тихо.

Всичко това е страхотно, но истинската интрига (както вече споменахме) е зад волана. Когато влезеш в нея и се проверите взаимно. Кой какво може и как го може. На този изпит Mazda 6 се представя отлично. Колата е относително лека, а отличното окачване (двойни носачи отпред, мултилинк отзад) позволява да рисуваш завоите. Воланът е лек, но директен. Злоупотребата с него остава безнаказана, благодарение на система за динамична устойчивост, Mazda я наричат DSC. Педала на газта може да събуди общо 4 двигателя в общо 6 версии, три от които дизелови. Мощността им варира между базовите 120 к.с. и максималните 185 кончета.

Mazda 6 се оказва шестица и заради пословичната надеждност на автомобилите от тази марка. Японката обещава много и безаварийни километри. Както в САЩ, така и в Европа, Mazda се представя отлично в тестовете за качество на изработката и е на първите места в класациите за най-малко дефекти. Японците са съвсем сериозни с този подход, тъй като дори и в България предлагат 6 години пълна гаранция. Лично аз не бих гарантирал нищо, което спи и се движи по българските улици. Към това трябва да добавим и приятния промофакт към днешна дата, според който Mazda 6 се продава с отстъпка в размер на ДДС. Както и наскоро фейслифтирания модел, който е лишен от всички микропроблеми, характерни за първите години от производството.

С една дума – шестица. Но не от тотото. От Mazda.

Tags from the story
, , ,
More from Бранимир Николов
Новото MINI: По-добър автомобил, не толкова MINI
Всички гледаха към него, когато се появи за първи път в края...
Read More