Porsche 918 Spyder: Хай-тек пичеловка от бъдещето

Така изглеждат високотехнологичните пичеловки на бъдещето, според лъскавите обещания на Porsche. Нещото, което немците скриват е, че ултимативния разход на гориво от 3 л./100 км. е възможен само при първите 20 км., след пълно зареждане на батериите на хибридния 918 Spyder. Отново при тази ситуация може да бъде постигната и максималната скорост от 317 км/час. Суперготиното на тази концепция е, че ако я караш като Prius ще получиш нейния разход на гориво. Ако я караш като Porsche, ще получиш тяхното ускорение...

Колкото и невероятно да звучи, двуместните суперспортни автомобили имат нещо общо с високите токчета. И двете притежават свойството да са неудобни, тесни и почти неприятни за ползване в градски условия. За сметка на това са страааааашно секси. С две думи – синтезиран афродизиак.

Porsche 918 Spyder се напъва да разбие тези представи за суперколите, дори нещо повече – да вкара високите технологии в играта с неудобните, тесните и почти неприятни за ползвъне в градски условия двуместни болиди. В ролята на високите технологии са хибридните системи, които ще накарат 918 Spyder да работи също като Prius-a на невчесана природозащичничка. Почти.

За разлика от най-популярния хибрид в света Toyota Prius, това Porsche може да се зарежда директно от контакта в гаража. Паркираш, дърпаш щепсела и броиш следващата градска разходка за почти безплатна. Освен това, 918 Spyder може да се движи в 4 различни режима. Е-драйв е за пътуване само на ток, възможно за не повече от 25 км, при напълно заредени батерии. Хибридния режим е подходящ за всекидневно бръмкане в градски условия, а когато контролера сочи спорт-хибрид, Porsche-то вкарва оборотомера в червеното. Режимът race hybrid е подходящ за писта и благодарение на него Porsche 918 Spyder се очаква да завърти кръгче на Нюрбургринг за около 7,30 мин. Ако вземе, че се получи, звезди като Bugatti Veyron и Lamborghini Murcielago ще бъдат публично унижени.

Хитрината в това Porsche са двата електромотора, прикрепени към задните колела. Те дават екстра 218 к.с., които могат да се добавят към 500-те от V8 двигателя. Така имаме обща пикова мощност от над 700 коня, която ускорява хай-тек пичеловката на Porsche за плашещите 3,2 секунди. Ако това не вдъхновява, верятно счетоводителската ти душица ще се впечатли от разхода на гориво – 3 литра 100 октанов бензин за 100 км. пробег. Та това е по-евтино от газифициран Golf! Почти безплатното придвижване е възможно чрез регенериране на спирачната енергия, съхранявана в литиево-йонна батерия с водно охлаждане, както и чрез зареждане в електрическата мрежа.

Така изглеждат хай-тек пичеловките на бъдещето, според лъскавите обещания на Porsche. Нещото, което немците скриват е, че ултимативния разход на гориво от 3 л./100 км. е възможен само при първите 20 км. след пълно зареждане на батериите на хибридния 918 Spyder. Отново при тази ситуация може да бъде постигната и максималната скорост от 317 км/час. След това, постиженията стават като на стандартен шосеен звяр. Въпреки това, суперготиното на тази концепция е, че ако я караш като Prius ще получиш нейния разход на гориво. Ако я караш като Porsche, ще получиш тяхното ускорение.

От Щутгарт, където се намира централата на Porsche се напъват да превърнат 918 Spyder в реалност и с него да заменят суперболида Carrera GT. Но все още не могат да обещаят серийно производство за това немско чудо на науката, техниката и високите технологии. От компанията бяха обявили, че ако съберат 1000 поръчки от клиенти, проектът ще стане достатъчно рентабилен за стартиране. По-късно стана ясно, че 918 Spyder ще го бъде и ще може да се купи за неизвестна за нас огромна сума.

Цена Не се съобщава
Двигател 3,4 литра V8 плюс два електромотора
Пикова мощност 718 к.с.
Ускорение от 0-100 км./час 3.2 сек.
Тегло 1490 кг.
Максимална скорост 317 км./час
More from Бранимир Николов
Новото BMW X5 xDrive 30d: Голямата бяла акула
Тихо и неумолимо голямата бяла акула изниква в съзнанието ти, когато се...
Read More