За Ланчия, за “двумисъл” и за маскарадните костюми

Това е готин маркетинг, базиран на кампания в полза на обществото. Ланчия присъства заредена с идеи, които са важни за цялото човечество. И застава зад свободата и силата на духа. Нещо, към което и ти ще се присъединиш. Защото е важно за света, в който живеем и начина по който го правим. Но е непоправимо противно, когато тази идея се превърне в парцал, който се облича като маскараден костюм.

Мианмар, бивша Бирма е едно от райските кътчета на земята, превзето от най-свирепите злодеи. Тропическата страна на чиято флора и фауна ще завидят всеки зоопарк и ботаническа градина се управлява дълги години от военна хунта. Генералите правят политика, както я разбират. Това означава хиляди убийства, марионетни медии и износ на хероин. На които  се противопоставя една жена, нейното име е Аун Сан Су Чи. Тя е била в затвора или под домашен арест през 17 от последните 20 години от живота си. През `90-та печели изборите в родината си, след което бе осъдена. И бе освободена миналата събота…

От години италианската марка за премиум автомобили спонсорира Световната среща на нобеловите лауреати за мир. На последните няколко от тях организира снимките на изключително въздействащо видео с едно и също послание – освобождаването на Аун Сан Су Чи, която заради присъдата си не може да присъства на тези срещи. Ланчия инвестира от рекламния си бюджет, за да може повече хора да научат за битката и съдбата на тази жена. За да могат да се възхитят на нейната смелост. И да се замислят за това, че всъщност са щастливци. Защото не делят мислите си на правилни и неправилни. Защото „двумисъл” остава в 1984.

Италианската марка за премиум автомобили спонсорира Световната среща на нобеловите лауреати за мир. На последните няколко от тях организира снимките на изключително въздействащо видео с едно и също послание – освобождаването на Аун Сан Су Чи. Ланчия инвестира от рекламния си бюджет, за да може повече хора да научат за битката на тази жена. За да могат да се възхитят на нейната смелост. И да се замислят за това, че всъщност са щастливци. Защото не делят мислите си на правилни и неправилни. Защото „двумисъл” остава в 1984.

Това е готин маркетинг, базиран на кампания в полза на обществото. Ланчия присъства заредена с идеи, които са важни за цялото човечество. И застава зад свободата и силата на духа. Нещо, към което и ти ще се присъединиш. Защото е важно за света, в който живеем и начина по който го правим.

Но е гадно, когато тази идея се превърне в парцал, който се облича като маскараден костюм. Както се случи година след като FIAT пое оперативния контрол над Chrysler. Тогава, американската марка плати излъчването на идентични клипове в САЩ. Просто във видеото новата Делта беше заменена от Крайслер 300 С. С което италианците изтриха голяма част от усилията, които вложиха в Ланчия. И се опитаха да представят любимия на всички хип-хопъри Chrysler с 20 инчови хромирани джанти като символ на мира. Толкова жалко…

More from Бранимир Николов
Lancia Stratos: Отровната прегръдка на Ferrari
Единственият (засега) прототип на Ланчия Стратос е финансиран от германеца Михаел Стошек...
Read More