Топ 6 автомобила с най-бързо ускорение

Когато си говорим за коли, всички сме вперили поглед в две цифри. Ускорението от 0-100 км/час и мощността. От една страна тази обсесия е крайно прозаична, защото духът на автомобила далеч не е заключен в тези две стойности. От друга, те винаги са били и ще бъдат класически индикатор за потенциала на една машина. И понеже играта с конските сили е ясна, нека видим кои са 6-те коли, които най-злостно могат да сритат шофьорската седалка:

От GT Magazine

Когато си говорим за коли всички сме вперили поглед в две цифри. Ускорението от 0-100 км/час и мощността. От една страна тази обсесия е крайно прозаична, защото духът на автомобила далеч не е заключен в тези две стойности. От друга, те винаги са били и ще бъдат класически индикатор за потенциала на една машина. И понеже играта с конските сили е ясна, нека видим кои са 6-те коли, които най-злостно могат да сритат шофьорската седалка:

6. Caterham 7 R500 – 2,9 сек.

Оригиналният Лотус 7 на сър Колин Чапман обаждал 40 к.с. от 1,2 литров двигател. И е бил най-достъпният бързак за края на 50-те години. Днес, половин век по-късно британците от Caterham продължават да сглобяват машини със същата концепция – максимално лек роудстър, подходящ за писта и пътя до нея. Върховата модификация 7 R500 e последната еволюция на този дизайн и разчита на двулитров Duratec двигател от Ford, подготвен от Cosworth. Резултатът гласи 500 (!!!) к.с. при тегло от 550 кг. и ускорение от 2,9 сек.

5. Ariel Atom – 2,8 сек.

Вероятно сте виждали онова клипче с Джеръми Кларксън, в което въздушната струя разгъва като кожен шлифер лицето на тв водещия. Ефектът, който може да се види само ако проследиш парашутист в едър план се дължи на феноменалния Ariel Atom. Екзоскелетен автомобил (т.е. шасито се вижда отвън), който прилича на 4 колесен мотоциклет е екипиран с двигател на Honda Civic Type-R или пък с двулитров Opel Екотек, като и двата агрегата са със суперчарджър. Те предлагат между 245 и 300 к.с., които ускоряват тежащата 456 кг. конструкция до 100 км/час за 2,8 секунди. Това е най-бързо ускоряващата кола за под милион лева, но не това е причината да бъде лишена от музика, врати, мокет на пода и челно стъкло …

4. Ascari A10 – 2,8 сек.

Тоталната екзотика Аскари А10 всъщност е хомологираната версия на болида KZ1-R-GT, който се състезава в испанския GT шампионат. И двете коли са създадени от бившия дизайнер във Ф1 Пол Браун и произвеждани от Ascari Cars, притежавана от холандския милионер Клаас Цварт. А10 разчита на 5 литров V8 двигател от BMW с максимална мощност от 625 к.с., предавани към задния мост чрез 6-степенна секвенциална скоростна кутия. Въпреки клетката в купето и противопожарната система, изпълнени по изискванията на FIA, свалянето на звукоизолацията, климатика и музиката водят до относително ниското тегло от 1280 кг. Така, Аскари А10 набира стотака за 2,8 секунди. Добави още 3 и стрелката вече сочи 160 км/час.

3. SSC Ultimate Aero –  2,8 секунди

За известно време това беше най-бързият „сериен” автомобил в света. Това се промени с появата на първенеца в тази класация, но за това време SSC Ultimate Aero спечели име на ултимативния американски супер автомобил. Shelby Super Cars ползва двойно турбиниран V8 за да предложи мощност от плашещите 1305 к.с. Митичният му ореол се допълва и от факта, че е лишен от задължителните за този клас електронни асистенти като тракшън контрол и ABS в спирачките. Максималната му скорост е около 430 км./час, като силно препоръчваме на Веселин Марешки, който е единственият българин с подобно чудовище в гаража, да не я достига по родните пътища. Това не пречи да му завиждаме благородно за усещането от 1,1 G при ускоряването на SSC Ultimate Aero.

2. Ultima GTR – 2,6 сек.

Не, това не е класация на най-грозните суперавтомобили. Все още си е подреждането за най-бързо ускоряващите такива. И челната позиция на Ultima GTR се дължи именно на феноменалните 2,6 сек. за които набира първите 100 км/час. Интересното около тази машина е възможността да си я сглобиш самостоятелно, след като ти я доставят в кашони. Можеш да я получиш и сглобена в британската фабрика на Ultima. Двигателят е малкия V8 на Chevrolet, доставян от тунерите от American Speed и е куплиран със скоростна кутия от Porsche или Getrag. Всичко това резултира в максимална мощност от 640 или 720 к.с. Тъй като шасито е проектирано да понася мощност от над 1000 к.с., някои от собствениците на това грозилде си го пожелават и в такъв формат. По тази причина, при независими тестове на пистата на Top Gear Ultima GTR720 обажда време с 4 секунди по-добро от най-бързия – Bugatti Veyron.

1. Bugatti Veyron Supersport – 2,5 сек.

Както вече отбелязахме, това е най-бързият автомобил в света. Той спечели отличието на Гинес с максимална скорост от 434 км/час. Повече за усещането да бъдеш във Veyron Supersport можете да научите от тази публикация. Междувременно ще припомним, че това чудовище ще бъде произведено в само 30 екземпляра, които ще тежат малко над 2 тона. Срещу тях ще се изправи W16 двигател с 4 турбокомпресора. Каросерията на това Bugatti понася странично ускорение от 1,4 G, а цената му е $2,4 млн. Но срещу тях получаваш напълно легално ускорение от 2,5 сек.
На печелившите, честито!

More from Бранимир Николов
COVID19 вече променя автобизнеса в БГ
Пандемията от COVID19 е нищо по-малко от човешка трагедия, която оставя отпечатък...
Read More