Mazda Shinari: Резултатът от една интересна среща

Имаме информация от източник пожелал анонимност, според който тази история започва по следния начин. Най-желаният ерген, четиривратият хубавец Aston Martin Rapide кани на вечеря малко странната, леко застаряваща, но все още хващаща окото Mazda RX-8. Поканата очевидно е комплимент за Mazda, тъй като Rapide определено е най-красивият към момента автомобил с четири врати. От друга страна, RX-8 е в края на жизнения си цикъл, но не прилича на никоя друга и все още е много атрактивна кола. Интересната двойка обсъжда нещата от живота на чаша червено вино, слуша душеведските хитове на Бари Уайт и се наслаждава един на друг...

Имаме информация от източник пожелал анонимност, според който тази история започва по следния начин. Най-желаният ерген, четиривратият хубавец Aston Martin Rapide кани на вечеря малко странната, леко застаряваща, но все още хващаща окото Mazda RX-8. Поканата очевидно е комплимент за Mazda, тъй като Rapide определено е най-красивият към момента автомобил с четири врати. От друга страна, RX-8 е в края на жизнения си цикъл, но не прилича на никоя друга и все още е много атрактивна кола.

Интересната двойка обсъжда нещата от живота на чаша червено вино, слуша душеведските хитове на Бари Уайт и се наслаждава един на друг. Близо 9 месеца по-късно, на бял свят се появява Mazda Shinari. Уникалната концепция на японската компания демонстрира новия дизайнерски език на марката. С него тя обръща гръб на формите, демонстрирани от прототипа Nagare и отбелязва отпътуването на шеф дизайнера Лорънс ван дер Акер в посока Renault. Всъщност, Nagare формите бяха и остават изключително красиви. Но те са почти неприложими при реални автомобили. Погледнете фейслифтирания миниван Mazda 5 и ще разберете за какво точно говорим. Страничните линии, които сякаш изобразяват леещ се поток нямат място в строго утилитарен MPV.

Днес, японците имат друг арт-директор и това е техният сънародник Икуо Маеда, отговорен за формите на вече споменатата RX-8 и на симпатичната Mazda 2. Неговият дебют начело на стилистиката на Mazda се отбелязва именно с Shinari. Чиято цел е да обясни виждането на компанията за емоцията от движението и други подобни „бла-бла”. За нас е много по-интересен фактът, че бащата на Икуо, Матасабуро Маеда е дизайнерът на първата Mazda RX-7 появила се през 70-те г. на миналия век. Това тихо ни нашепва, че вибрациите на марката пулсират във вените на този дизайнер и той ще даде най-доброто от себе си. Гледайки Shinari с възхищение записваме оценка 10 от 10 възможни.

Докато японецът създава екстериора на новата концепция, върху Shinari работят общо три екипа. По един в Япония, Германия и САЩ, където Mazda има свои дизайнерски центрове. Като всеки един от тях е дал най-доброто от себе си в този прототип. Тези, които изпитват трудности с приемането на огромната усмивка на Mazda (3, 5, 6 и СХ-9) ще могат да си отдъхнат. Тя остава в миналото и отстъпва пред по-скромна и доста по-интригуваща форма. Движението се забелязва във всеки един от детайлите, има го във фаровете, стоповете, страничната линия, дори в огледалата за обратно виждане.

И ако екстериорът категорично се разделя с досегашните форми на Mazda, то истинската изненада е отвътре. Интериорът е най-доброто, което някога сме виждали от тази марка. Пределно сме нясно, че тези елементи няма да ги бъде в серийния автомобил, но пък дизайнът е истинско пиршество за всеки изкушен от автомобилната тема. За сметка на това получаваме обещанието, че бъдещите модели на Mazda ще имат табло, ориентирано към водача, подобно на BMW. Асиметричното разположение на уредите буквално ще заобикаля шофьорската седалка и ще ангажира пътниците в много по-малка степен.

За разлика от повечето подобни концепции, Mazda Shinari далеч не е извънземно творение. Shinari е интелигентно и добре изпълнено упражнение по стил, което ще бъде дизайнерската основа за бъдещите модели на марката. Тези линии лесно могат да бъдат приложени в реални автомобили, а техните собственици имат шанса да получат едни от най-интересните интериори. И първата такава кола ще бъде Mazda RX-8. А дали марката ще предложи спортно купе с 4 врати, каквото всъщност представлява Shinari? Това е една много добре пазена тайна. Сигурно е само, че бизнес страната на тази възможност вече е била обсъждана в Хирошима, където е централата на Mazda.

More from Бранимир Николов
Ferrari 458 Italia е най-скъпото фламбе на планетата
След блестящия дебют на миналогодишния автосалон във Франкфурт и журналистическите „ох” и...
Read More