История за красиви автомобили, двама приятели, няколко фенерчета и фотоапарат

Светлинните графити са относително нов визуален език във фотографията. Но пък техниката за тяхната реализация е стара колкото самата фотолентата. За да се получи този резултат се ползва ярка светлина в движение на тъмно пространство. Снимката се прави на много ниска скорост, т.е. блендата се държи отворена максимално дълго. Така с няколко движения можеш да изобразиш със светлина всяка двуизмерна форма. А британците Марк Камерън и Марк Браун ни предлагат суперавтомобили. Като Morgan Aero 8, Bugatti Veyron, Ferrari Enzo, Lexus LF-A, Ariel Atom, Audi R8 кабрио и още много.

От “Авто Журнал”

Графитите са онези рисунки, които виждаме по фасадите, влаковете и подлезите. Някои от тях са много красиви, други са откровено грозни, трети са елементарна пропаганда. Деца и младежи дебнат малките часове на деня, за да правят уличното си изкуство необезпокоявани от служителите на реда. За да „зарадват” градския пейзаж със своя почерк. Да оставят парченце от своето изкуство или безидейна некадърност върху … чужда собственост.

Графитите са белег на модерния урбанизъм, но проблемът със собствеността е чувствителен, особено за „пострадалите”. Което пък ни накара да обърнем внимание на британците Марк Камерън и Марк Браун. Двамата жители на Лондон ваят графити от светлина. Не творят върху ничия фасада или возило, но определено правят изкуство. И резултатът определено влиза в категорията графити.

Срещата между колите и творците не е нова за нашата култура. В проекта на BMW Art Cars са работили модерни художници като Анди Уорхол, Рой Лихтенщайн и Олафур Елиасон. Днес двамата британски адаши ни подсещат за тях и ни демонстрират колко впечатляващо може да изглежда една легендарна кола, изрисувана със светлината на фенерчета.

Светлинните графити са относително нов визуален език във фотографията. Но пък техниката за тяхната реализация е стара колкото самата фотолентата. За да се получи този резултат се ползва ярка светлина в движение на тъмно пространство. Снимката се прави на много ниска скорост, т.е. блендата се държи отворена максимално дълго. Така с няколко движения можеш да изобразиш със светлина всяка двуизмерна форма. А британците Марк Камерън и Марк Браун ни предлагат суперавтомобили.

И двамата са възпитаници на един и същ университет, където откриват един в друг уменията на добрия фотограф и страстта към автомобилните икони на нашето време. Така се раждат серията светлинни графити, в които виждаме страхотни творби, фокусирани върху Morgan Aero 8, Bugatti Veyron, VW Camper, Ferrari Enzo, Lexus LF-A, Ariel Atom, Audi R8 кабрио и още много.

„Избираме автомобили с дизайн, който хваща окото и с иновативни форми. Всяка една от нашите фотографии показва конструкцията от чисти линии, които изграждат един автомобил. Смятаме машини като костенурката на VW и кабриото на Audi R8 за еднакво изключителни. Поради което си заслужава да бъдат забелязани още веднъж. И то по този начин” казват Марк Камерън и Марк Браун.

Двамата младежи са толкова убедителни в стойността на това, което правят, че са успели да подпишат договор с Athena. Това е една от големите фирми, профилирани в издаването и разпространението на постери и плакати с художествена стойност. Която пък иска по 30 паунда за репродукция с размер 91 на 61 см.

Връщайки лентата към BMW Art Car проекта си мислим само едно. Сплавта между изкуство и автомобили никога не е била толкова достъпна.

More from Бранимир Николов
България изнася за Германия повече автомобили, отколкото внася. Без майтап!
Добре дошли в България – страната на неограничените възможности. Макар да имаме...
Read More