Лъскаво, шарено и да дрънка

Кое е кич и кое не е, може да твърди единствено човекът „От-игла-до-конец” Любомир Стойков, но също така трябва да отбележим, че всеки човк си има собствен вкус. Нашият ни провокира да споделим престъпленията срещу автомобилната естетика, на които се натъкнахме. Те се открояват с дързост, искрящ блясък и съмнителни художествени качества. Но пък не може да се отрече, че са ефектни! Цикламено Ferrari Enzo, хромиран Mercedes SLR, позлатено Porsche 911 turbo... Добре дошъл в света на престъпленията срещу автомобилната естетика.

Любимата ми леля е енергична и засмяна стара мома, която има слабост към огромни пластмасови обеци, широкополи шапки в крещящи цветове и сигнални аксесоари. За мен, достолепната вече дама винаги е била нещо като ходещ експонат на труфките, джуфките и т.н., всички те събрани под общия знаменател на кича. Тя самата казва, че кичът трябва да отговаря на три важни условия „лъскаво, шарено и да дрънка”.

Кое е кич и кое не е, може да твърди единствено човекът „От-игла-до-конец” Любомир Стойков, но също така трябва да отбележим, че всеки човк си има собствен вкус. Нашият ни провокира да споделим престъпленията срещу автомобилната естетика, на които се натъкнахме. Те се открояват с дързост, искрящ блясък и съмнителни художествени качества. Но пък не може да се отрече, че са ефектни!

Световният обмен беше наводнен  от фотографиите на Mercedes-Benz C63 AMG, решен изцяло в златно. Не е ясно дали лакът върху каросерията е ефектна боя или истинско злато, като вторият вариант е съвсем възможен. Все пак снимката е щракната пред търговски център в Дубай.

Представянето в стил „Цар Мидас” или позлатявам всичко, до което се докосна далеч не е патент на арабските петролни шейхове. Крайно изкушени от блясъка на този метал са и руснаците. Като собственика на Porsche 911 (996), който е обковал и без това впечатляващата машина с фини златни листчета. Нещо повече, върху тях има и гравирани фигурки. Все пак, освен лъскаво, трябва да бъде и шарено! Информацията към тези фотографии гласи, че за целта са вложени около 18 кг. злато, разделени на фини листове. В това тегло не се включват златотъканите (като от народна приказка) стелки… Цялото начинание повишава стойността на златното Porsche с около 4 – 5 пъти.

Следващите участници в този кратък преглед на престъпленията срещу автомобилната естетика са двама футболисти (естествено!), които играят в английското първенство. Защитникът на Арсенал Уилям Галас е платил малко над половин милион щатски долара, за да искри на пътя с изцяло хромирания си Mercedes-Benz SLR McLaren. И без това бутиковата машина блести с покритието на каросерията в предимно мрачния и сивеещ Лондон. Явно този стил се харесва и на нападателя на Блекбърн Ело Хаджи Диуф, който за същото изпълнение плаща близо $650 хил. Такава, или дори същата машина е засечена и в Обединените Арабски Емирства. Където освен всичко друго се натъкваме и на изцяло хромиран Rolls-Royce Phantom. Явно местните имат слабост към блясъка.

И ако смятаме, че родината на кича са Съединените щати и приемаме доказателствата, че в Саудитска Арабия имат изключителни постижения в дисциплината, какво да кажем за японците? Те се разписват по впечатляващ начин с класическото купе от 50-те години на Mercedes-Benz, запомнено с вратите тип „пеперуда”. Машината е изцяло реставрирана, двигателят е сменен със съвременен 8-цилиндров агрегат. Истинският крясък обаче е в маскировъчната боя, която представя класиката в багрите на войнишки гащи. Идеята е на хитов японски дизайнер на хип-хоп облекла, който явно разбира от шарении.

Последният хит, с който ще приключим този искрящ преглед е розово-лилавото (цикламено) Ferrari Enzo, решено в цвят, какъвто виждаме само в лак за нокти…

More from Бранимир Николов
Австралийците изпратиха в Сената член на Партията на авто-мото ентусиастите
Австралийците винаги са били подозрително готини със сърфовете, които вадят по време...
Read More