Nissan GT-R: Подобрената версия на Годзила

Козметичните поправки в подобрената версия на Nissan GT-R биха зарадвали феновете на тази турбо Годзила, но едва ли ще съблазнят тези, за които GT-R е грозен като футболен мач от българското първенство. Цената обаче все още е големият плюс на тази кола. В Германия тя е малко над 90 хил. евро, а в САЩ Nissan GT-R вече е достъпен срещу близо 50% по-ниската цена от малко над 83 хил. долара. Единствените екстри, които можете да си поръчате са ... стелки. И много специалния суперсилвър металик за около $3000, който подминаваме в полза на неповторимия оръжейно сив лак, включен в стандартното оборудване.

Ако говорим за автомобил, подходящ за всекидневна употреба, Nissan GT-R e сред най-бързите, които парите могат да купят. И макар да е с по-висока цена след фейслифта на модела, все още е най-изгодната оферта на пазара на бруталната мощност. И това е неслучайно.

Още с появата си, Nissan GT-R разтърси не само феновете, но и големите имена в бизнеса с мноооооого бързи коли. Брутален на външен вид, с динамиката на куршум и в пъти по-евтин от преките си конкуренти. Този автомобил ни накара да се замислим за значението и стойността на марката, тъй като доставя точно толкова, но за два пъти по-малко пари (справка Porsche 911 turbo).

След спешното препрограмиране на лаунч контрола заради изпържени трансмисии, през тази година Nissan GT-R получи първото си значимо обновяване. То обхваща елементи от външния вид, интериора и техниката. Определено, легендарният проджект мениджър на Nissan GT-R Кацутоши Мицуно не намира смисъл в мъдростта „Щом нещо работи, не го променяй!” Но Мицуно-сан и неговият екип успяват да изцедят още десетина на сто повече конски сили и въртящ момент. Те създават и още повече сила на притискане, както и успяват да направят каросерията по-устойчива на усукване. Всичко това при същия разход на гориво, който за кола с мощност около 500 к.с. е от второстепенно значение. Но пък говори за по-малко вредно въздействие върху природата, което по принцип е адмиративно.

Отиващият си Nissan GT-R се прочу с удивителната си мощ в средните обороти и с невероятно бързата смяна на предавките, благодарение на трансмисията с двоен съединител. Обновената машина добавя към този микс още по-яростни възможности във високите обороти, като прекъсвачът вече се включва с 500 об./мин по-късно, при цифрата 7100. Двойно турбинираният двигател обажда 520 к.с. или с 40 повече от своя предшественик, а въртящият момент е увеличен с други 10-на процента. С тях трябва да се справят с 10 мм по-големите предни спирачни дискове. Комфортът на возене е леко подобрен с нови джанти и нови run-flat гуми от Dunlop.

Външно е трудно да откриеш разликите между старата и новата версия на Nissan GT-R. Промените са в дневните светлини отпред, които вече са със светлодиоди. Няколко характерни линии са разположени точно под тях, чиято цел според японците е да насочват по-добре аеродинамичния поток. Предрадиаторната решетка също е леко променена, докато отзад имаме по-дълъг дифузьор и нови прорези в спойлера зад задната гума. Щяхме да забравим, нови са и по-дебелите 4 ауспуха.

Козметичните поправки в подобрената версия на Nissan GT-R биха зарадвали феновете на тази турбо Годзила, но едва ли ще съблазнят тези, за които GT-R е грозен като футболен мач от българското първенство. Цената обаче все още е големият плюс на тази кола. В България можете да я получите само след поръчка, за която се чака около 5 месеца. Новата цена за нашия пазар все още не е обявена, но в Германия тя е малко над 90 хил. евро. В САЩ Nissan GT-R вече е достъпен срещу близо 50% по-ниската цена от малко над 83 хил. долара. Единствените екстри, които можете да си поръчате са … стелки. И много специалния суперсилвър металик за около $3000, който подминаваме в полза на неповторимия оръжейно сив лак, включен в стандартното оборудване.

Виж още: Чък Норис факти за Nissan GT-R

More from Бранимир Николов
Открито е тялото на Уве Гембала, спекулациите около трагедията продължават
Тунерът на богатите и известните, германецът Уве Гембала е мъртъв, стана ясно...
Read More