Топ 5: Най-четени публикации в БГ Автоблог за 2010 г.

Петте най-четени публикации в БГ Автоблог за 2010 година. Писахме доста, публикувахме доста, старахме се всяка седмица да има поне по няколко нови блог поста. Очаквано, това донесе повече трафик. Но тук събираме петте най-популярни истории или постовете с най-много посещения.

1. Дачия Дъстър: Много кола за (много) малко кеш

Това е най-популярният тест драйв на БГ Автоблог. И няма как да е иначе, тъй като Дачия Дъстър е една много хитра (за българския пазар) оферта. Мисли за нея като за съвременна версия на Лада Нива, но с 4х4 от Нисан. Забележките са много, но всички те се обезкуражават от опустошително добра цена.

2. 5 причини, поради които Бугати Вейрон струва $1,7 млн.

Тази публикация беше (и все още е) истинска находка. Успя да събере 43 Facebook лайка, което за малките мащаби на БГ Автоблог си е постижение. Освен всичко друго, този текст съпоставя потребностите от въздух на един човек и на едно Бугати Вейрон. В максимални обороти, машината консумира 47 хил. литра въздух в минута. Толкова са ти нужни на теб за следващите 4 дни от живота ти.

3. Най-скъпата кола в света: Продадена!

Още едно Бугати. Този път класическо. Bugatti 57 SC Atlantic от 1936 г. присъства днес в едва 2 екземпляра, един от които беше продаден през изминалата 2010 година. Цената не се съобщава, но според в-к Уол Стрийт Джърнъл тя се колебае между 30 и 40 млн. долара.

4. Факти за Нисан GT-R: Защо Чък Норис кара тази кола?

Споделихме тази публикация на Autofriends.com и трафикът към нея не закъсня. Тя отбелязва 70 годишния юбилей на ненадминатия Чък Норис и информира за слуховете, че си е купил Nissan GT-R. И казва защо …

5. Българското е-такси: Електрически ентусиазъм

Новият автомобилен проект на студентите от ТУ София показва 6 проекта (чухме, че са били 8 ) на тема електрическо такси за големия град. Всички те са много далеч от реализация, но са най-малкото интересни и определено зареждащи с електрически ентусиазъм.

More from Бранимир Николов
Глобиха Култард за превишена скорост. С болид от Ф1
Трудно е да обвиняваш пилот от Формула 1 за това, че кара...
Read More