SAAB 9-5: Теория на предизвикателството

Изключително красива кола с мого силно присъствие. С 19 цоловите Turbine джанти е истинска бомба. Много различна в сравнение с конкуренцията. Вътрешният обем, както и този на багажника е повече от добър. Доста по-евтина от съпоставими модификации на светата немска троица в премиум сегмента – Мерцедес, БМВ и Ауди. Добри и надеждни технологии, макар и не уникални за SAAB. Какво е да я подкараш? Отговорът в този тест драйв.

За социологията Макс Вебер е това, което Карл Бенц е за автомобила. Той баща, той майка! Професорът по икономика получава световно признание след като преди повече от 100 години обяснява как така протестантската северна Европа е доста по-богата от католическия юг. С тази теория, защитена в книгата „Протестанството и духът на капитализма” Макс Вебер се превръща в звезда на обществените науки. Тя дава началото и на т.нар. теория на предизвикателството, според която северните народи са по-успешни в материален план от южните. Причината – в топлите страни храната и подслона са много по-лесно достъпни, докато на север условията са доста по-сурови и там е нужен много повече труд, за да осигуриш бита си. С други думи – северняците са корави пичове и е трудно да бъдат сломени. Суровата среда, в която живеят ги правят устойчиви като шведска стомана.

Всичко това ни минава в главите докато превъртаме драматичната история с тежкия свредел, в който се бяха вкарали изтребителите от SAAB . През 2010 г. имаше всички шансове шведската компания да се нареди до Pontiac, Oldsmobile и Daewoo и да оформи нашия лист на автомобилните марки, които изгубихме през изминалото десетилетие. Въпреки гигантската заплаха пред тяхното съществуване, шведите от SAAB успяха да оцелеят и да се справят с това предизвикателство. С което удобно влизат в клишето на споменатата по-горе теория.

За SAAB , новият 9-5 е отговорът на това предизвикателство. Автомобилът, на който е заложено бъдещето на марката. Това е колата, която трябва да върне SAAB  там, където й е мястото – сцената на различните в премиум сегмента. Защото историята, технологиите и духът на SAAB  са наистина важна част от автомобилната култура. И това далеч не е случайно. Защото ако Мерцедес е за богатите, БМВ – за амбициозните, Ауди – за модерните, то SAAB  е за различните. За тези, които се открояват и не се притесняват да се извисят над тълпата.

Преди да се качим в тестовия автомобил си дъвчем основния въпрос, на който трябва да дадем отговор (освен „става или не”). Има ли достатъчно SAAB  в новия 9-5? Все пак, това е автомобил, който ползва двигатели на Опел (бензинови) и Фиат (дизелови), а техническата платформа е Epsillon II на GM, върху която са построени Опел Инсигния, Буик Регал, Холдън Комодор, Шевролет Импала и Кадилак XTS. И отговорът на този въпрос е категорично „да”!

Новият дизайнер на марката Джейсън Кастриота (виж го във видеото по-долу), бивш служител на Pininfarina модернизира класическото послание за самолетното минало на SAAB . Линиите са толкова добре композирани, че някак успяват да скрият огромните размери на новия 9-5, който е по-дълъг с цели 15 см. от новата Е-класа на Мерцедес. С дължината от над 5 метра, SAAB  9-5 е вероятно най-големият играч в средната част на премиум сегмента. Много приятен пиниз са тонираните в синьо фарове и стопове, а хоризонталният габарит по продължение на багажника е ефектен удар в десетката. За сметка на това, оформлението на задната част е противоречиво и може да предизвика коментари.

Стремителното в каросерията се подчертава от черните А и Б колони, както и от специфичния профил на наподобяващото самолетен фюзелаж остъкляване. Аеро тематиката е продължена и в интериора на 9-5. Цветен дисплей в километража показва скоростта, подобно на самолетен висотомер. Почеркът на SAAB личи особено много в оформлението на вентилацията, старт-стоп бутона, разположен до ръчната спирачка, зелената подсветка на инструментите и копчетата, както и при night panel бутона, който изключва всички светлини и уреди с изключение на скоростомера. Още от първите турбомодели на SAAB марката инсталира индикатор за налягането генерирано от турбината. В новия 9-5 виждаме тази стрелка на същото място. Да, тази кола е автентичен SAAB! Въпреки, че инженерингът на основните компоненти да идва от други марки, духът на Швеция е в нея.

Тъй като шведите са всепризнати експерти в турбо технологията, всичките пет двигателя, с които новият SAAB  9-5 е достъпен са с принудително пълнене. Нашата тестовата кола е с малкия четирицилиндров дизел 2.0 TiD с мощност от 160 к.с. Напълно достатъчни, за да осигурят спокойно изпреварване с доста тежката машина (1564 – 1973 кг. в зависимост от модификацията). Този двигател е особено подходящ за любителите на лежерното и икономично пътуване, по-агресивните ще бъдат разочаровани. В нашия случай 9-5 записа среден разход на гориво от около 8,5 литра дизел в смесен цикъл на шофиране, като в извънградски условия падането до 6 литра е съвсем постижимо.  Дизеловата интрига при 9-5 се носи от двулитровия двойно турбиниран дизел със 190 к.с., който може да вкара ускорението на колата в зоната на 9-те секунди. Феновете на турбосилата на SAAB  със сигурност ще погледнат с мокър поглед към върховото Aero изпълнение с 300 к.с. от 2,8 литра V6 двигател с две турбини. Ако към него се добави и 4х4 система от Халдекс, известна като XWD, както и електронен ограничител на приплъзването в диференциала, прогнозата за времето ще изгуби значение.

Със стандартното окачване новият 9-5 е отличен крюизър. Вози една идея по-твърдо, отколкото очаквахме и е с две идеи по-стабилно в завой. Минимален наклон на каросерията и много послушание и предвидимост. ESP системата определено изповядва либерални политически възгледи освен с възможността си да се изключва, но и с великодушното допускане на малко плъзване. Този SAAB  може да се притежава и с електронен контрол на амортисьорите, чрез който да се избират комфортни или спортни настройки на ходовата част. Благодарение на (вече) бившите братовчеди от Opel, новият 9-5 предлага и учудващо точна система за разчитане на пътните знаци.

Багажникът е огромен, дълбочината му е над 1,10 м., което означава, че шансовете да стигнете дъното му с протегната ръка не са големи. Пространството на задната седалка е епично, дори Клаудия Шифър ще може да кръстоса спокойно пословично дългите си бедра. Но заради снижения профил на покрива е възможно да развали прическата си, ако заложи на обемна фризура. Това обаче няма да е толкова важно, ако нейният 9-5 е оборудван с монитори за пътниците отзад и разполага с безжичните слушалки към тях, които могат да се поръчат като екстра. Оставяме Клаудия да се наслаждава на приятното пътуване и се местим отпред. За да установим, че на първия ред просторът е предостатъчно, а дизайнът е различен и провокативен. Сякаш му липсва мъничко блясък, но от друга страна, шведите никога не са били по крещящите изпълнения.

Плюсовете:
Изключително красива кола с мого силно присъствие. С 19 цоловите Turbine джанти е истинска бомба. Много различна в сравнение с конкуренцията. Вътрешният обем, както и този на багажника е повече от добър. Доста по-евтина от съпоставими модификации на светата немска троица в премиум сегмента – Мерцедес, БМВ и Ауди. Добри и надеждни технологии, макар и не уникални за SAAB.

Минусите:
Пластмата на централната конзола е обидно евтина. Разочароващо, титаниевите апликации също са от пластмаса, а воланът е идентичен с този на Опел Инсигния. Няма място за бутилка от 1,5 литра, а информационният дисплей на стандартното стерео напомня за електронен касов апарат, ама от първите.

Става или не:
О, да! С добър двигател и с нужните екстри тази кола е повече от добра. Въпреки някои дребни несъвършенства, тя е наистина силна заявка за SAAB в средния клас на премиум сегмента. И пасва не само на шведския посланик или на свръхбогати интелектуалци.

Tags from the story
, ,
More from Бранимир Николов
Дачия Дъстър Blue Line: Син етикет
Синият етикет е сред знаковите предложения на вероятно най-популярното бленд уиски в...
Read More