8-цилиндрова Hayabusa: Рекордьорската конфигурация

Мотоциклетът Сузуки Хаябуза дава двигателите за две рекордьорски машини. Това са Ack Attack и Radical SR8. С какво са уникални и какви са техните рекорди? Какво трябва да има един мотор, за да се превърне в легендарен за тунинг маниаците донор? И как точно става това...

От GT Magazine

Suzuki GSX 1300R, известно още като Hayabusa беше най-бързият сериен мотор, когато се появи в края на 90-те години. С максимална скорост от над 300 км. час, скалният сокол (hayabuza, яп.) на Suzuki бързо доби култов статус.

Първото му поколение беше с 4-цилиндров, редови двигател с работен обем от 1299 см3 и водно охлаждане. Клапаните са по 4 на цилиндър, а разпределителните валове са два. Конфигурацията не е била нещо изключително като техника по това време, но е давала 173 к.с. на коляновия вал от най-големия работен обем в пистов мотоциклет към момента. Огромната мощност е била осигурявана чрез комбинацията от огромен (за мотоциклет) работен обем н адвигателя и интеркулер, който е нагнетявал охладен въздух в цилиндрите. Заедно с отличната аеродинамика, Hayabusa е взела рекорда за скорост от Honda CBR1100XX. Като тук говорим за серийното изпълнение и изобщо не споменаваме десетките модификации на Suzuki двигателя с турбо.

Какво стана с 8-те цилиндъра от заглавието? Първата Хаябуза осмак, на която ще обърнем внимание е в Ack Attack. Това е рекордьорски мотоциклет за скорост, изработен от екипа на Майк Акитоф. С тази машина през 2006 и 2008 г. пилотът Роки Робинсън прави спринтове на соленото езеро Боневил в щата Юта. Пурообразното возило, смятано за мотоциклет е било конструирано с цел постигане на скорост от 300 мили/час (483 км/час). Задвижването идва от два двигателя Hayabusa тунирани до общо 900 к.с. При гонките на соленото езеро Ack Attack успява да вдигне 552 и 591 км/час. Така, синият мотор държи рекорда за най-бърз мотоциклет между 2006 и 2009 година. Благодарение на Hayabusa.

Другият много интересен проект, базиран на два свързани Suzuki двигателя е Radical SR8. Това е колата смятана за най-бързият „сериен” автомобил на Нюрбургринг. По-бърза дори от изключителното Ferrari 599XX. Возилото, наподобяващо участник в сериите Льо Ман се задвижва от два Hayabusa двигателя, свързани като V8 чрез общ колянов вал. Така работния обем стига 2,8 литра, а максималната мощност е 455 к.с. Radical SR8 в модификация LM регистрира изумителното време от 6,48 сек. на Нюрбургринг след 24 часово пътуване от Англия до Германия. На самоход.

More from Бранимир Николов
Арменска афера
Сигурно си спомняте филма “Италианска афера” и прочутия му римейк от 2003...
Read More