8-цилиндрова Hayabusa: Рекордьорската конфигурация

Мотоциклетът Сузуки Хаябуза дава двигателите за две рекордьорски машини. Това са Ack Attack и Radical SR8. С какво са уникални и какви са техните рекорди? Какво трябва да има един мотор, за да се превърне в легендарен за тунинг маниаците донор? И как точно става това...

От GT Magazine

Suzuki GSX 1300R, известно още като Hayabusa беше най-бързият сериен мотор, когато се появи в края на 90-те години. С максимална скорост от над 300 км. час, скалният сокол (hayabuza, яп.) на Suzuki бързо доби култов статус.

Първото му поколение беше с 4-цилиндров, редови двигател с работен обем от 1299 см3 и водно охлаждане. Клапаните са по 4 на цилиндър, а разпределителните валове са два. Конфигурацията не е била нещо изключително като техника по това време, но е давала 173 к.с. на коляновия вал от най-големия работен обем в пистов мотоциклет към момента. Огромната мощност е била осигурявана чрез комбинацията от огромен (за мотоциклет) работен обем н адвигателя и интеркулер, който е нагнетявал охладен въздух в цилиндрите. Заедно с отличната аеродинамика, Hayabusa е взела рекорда за скорост от Honda CBR1100XX. Като тук говорим за серийното изпълнение и изобщо не споменаваме десетките модификации на Suzuki двигателя с турбо.

Какво стана с 8-те цилиндъра от заглавието? Първата Хаябуза осмак, на която ще обърнем внимание е в Ack Attack. Това е рекордьорски мотоциклет за скорост, изработен от екипа на Майк Акитоф. С тази машина през 2006 и 2008 г. пилотът Роки Робинсън прави спринтове на соленото езеро Боневил в щата Юта. Пурообразното возило, смятано за мотоциклет е било конструирано с цел постигане на скорост от 300 мили/час (483 км/час). Задвижването идва от два двигателя Hayabusa тунирани до общо 900 к.с. При гонките на соленото езеро Ack Attack успява да вдигне 552 и 591 км/час. Така, синият мотор държи рекорда за най-бърз мотоциклет между 2006 и 2009 година. Благодарение на Hayabusa.

Другият много интересен проект, базиран на два свързани Suzuki двигателя е Radical SR8. Това е колата смятана за най-бързият „сериен” автомобил на Нюрбургринг. По-бърза дори от изключителното Ferrari 599XX. Возилото, наподобяващо участник в сериите Льо Ман се задвижва от два Hayabusa двигателя, свързани като V8 чрез общ колянов вал. Така работния обем стига 2,8 литра, а максималната мощност е 455 к.с. Radical SR8 в модификация LM регистрира изумителното време от 6,48 сек. на Нюрбургринг след 24 часово пътуване от Англия до Германия. На самоход.

More from Бранимир Николов
Опел Астра: Приятната изненада
Някой предполагал ли е, че масовите, семпли и надеждни Опели ще печелят...
Read More