Безконтактното запалване: Следващата мишена на хакерите

Български докторант от политехниката в Цюрих доказа, че системата е преодолима с техника за по-малко от 1000 лв., а атаката е изключително проста като изпълнение. Тя е сработила при 10 от 10 тествани автомобила с безконтактни системи за запалване, като колите са били от 8 различни марки.

Български докторант от политехниката в Цюрих доказа, че системата е преодолима с техника за по-малко от 1000 лв.

Модерните автомобили все по-често се екипират с безконтактни ключове, които спестяват на разсеяните души нервното бъркане по джобове и чанти. Те не трябва да се натискат, за да се отключи и запали колата. Тази работа се върши от електроника, обменяща кодирани радио сигнали удостоверяващи, че колата е много близо до ключа.

Преди време бяхме съобщили за уред, който може да гравира ключ за вашата кола за отрицателно време. Днес информираме за интересен експеримент, който доказва, че е напълно възможно да преодолееш защитата на безконтактния ключ. И то с техника, която не струва повече от 1000 лв. Експериментът е дело на екип от политехниката в Цюрих, начело с професор Срдан Капкун. Приятната изненада в екипа на университет с 21 нобелови лаурети е българското присъствие в лицето на докторанта Борис Данев.

Атаката е изключително проста като замисъл. Тя лежи на това, че автомобилът може да бъде запален само при наличието на сигнали, излъчвани от ключа. Ако те бъдат прихванати с антена и транслирани до предавател в близост до колата, тя може да бъде отворена и запалена. Това е сработило при 10 от 10 тествани автомобила с безконтактни системи за запалване, като колите са били от 8 различни марки. Нещо повече – всички автомобили са били способни да се движат веднъж запалени по този начин, като само при някои борд компютъра изписва съобщение, че не установява връзка с електронния ключ.

„Накратко, атаката работи в два варианта. Лесният и евтин е само с две антени и един кабел. Може да има нужда и от усилвател, ако кабелът е по-дълъг. Вторият е с безжична връзка и трябват две допълнителни устройства, които ние сами си направихме от различни компоненти, купени през Интернет. Този вариант е по-скъп, излиза между 500 и 1000 лева, в зависимост от цената на частите.” Това поясни Борис Данев в мейл до БГ Автоблог.

В тяхното проучване, озаглавено „Радио атаки върху пасивни системи за достъп и запалване на автомобили” се казва, че най-добрият начин да се запълни този пропуск в сигурността ще бъде софтуер, който отчита разстоянието между автомобила и ключа. В противен случай, най-доброто решение ще бъде добрият, стар метален ключ.

Просто защото, веднъж запалена по този начин, колата може да се движи съвсем спокойно.

More from Бранимир Николов
Honda с най-добрите автомобилни реклами за 2013 г.
Поне така твърдят от The One Club, щатска фондация, която работи за...
Read More